Han och Claes Svensson, projektledare för generatorbytet, menar att de fick beskedet midsommaren 2016 om att den gamla generatorn – som fungerat i 36 år – nått sin livslängd.

– De som gjorde livstidsanalysen sa åt oss att sätta oss ner. För den nya generatorn skulle kosta 50 miljoner, berättar de.

På Händelöverket finns stora pannor som det eldas och kokas vatten i. Då bildas ånga som sätts under högt tryck och sedan passerar genom turbiner. Turbinerna i sin tur driver verkets – i vanliga fall – två generatorer som producerar el. Fram tills lördagsmorgonen finns dock bara en generator på plats och den nya har kommit långväga hit, kanske särskilt med tanke på sin vikt.

Artikelbild

| När gamla generatorn lyftes bort. På lördagsmorgonen sätts den nya på plats.

Den 135 ton tunga generatorn är tillverkad av Siemens i tyska Erfurt och har åkt med fraktfartyg från Magdeburg till Hamburg och från Hamburg till Norrköping.

– På grund av det låga vattenståndet i floden Elbe var den tvungen att transporteras i delar, säger Henrik Lundberg.

En 94 meter hög lyftkran med en krok som väger 10 ton står redo att sätta den nya generatorn på plats.

– Bara den krävdes det tre specialtransporter och 25 långtradare för att få hit från Finland.

Artikelbild

| Gamla generatorn som stängdes av vid midsommar.

En tradition är att döpa generatorn efter kvinnonamnet som har namnsdag dagen då den ansluts till elnätet. Det planerade datumet för Händelöverkets nya generator är den 24 september.

– Den tidigare generatorn hette Bror. Det kanske gick som det gick med den för att vi bröt traditionen, skojar EON-männen.

Artikelbild

| Nya generatorn transporteras till Händelöverket.

Den gamla generatorn kommer att återvinnas.