Esterön var länge en ö som flitigt utnyttjades under sommarhalvåren. För många Norrköpingsbor var det ett sommarparadis. Även idag finns förutom öns huvudbyggnad ett antal stugor och i nuläget arrenderar ett fåtal av dessa stugor.

Verksamhet som kollon och andra aktiviteter främst riktade till barn och ungdomar pågick under många årtionden.

– Intresset att besöka ön är fortfarande stort, säger Viktor Månsson, på kultur och fritidskontoret i Norrköpings kommun.

Artikelbild

Idyll. Som inte utnyttjas av så många längre.

Aktiviteter för allmänheten har sedan länge inte existerat på ön. Vissa anser att det är synd att sommarparadiset håller på att förfalla. Kommunen har under lång funderat över vad man ska göra med ön.

– Det finns en del förbättringsförslag. Vi har kommit med flera idéer på vad vi kan göra, men inget är bestämt och därför kan vi inte gå ut med något ännu, säger Viktor Månsson.

Han berättar att kommunen betraktar alla naturskyddsområden och ser över vilka möjligheter det finns och hur man kan förbättra bland annat friluftsliv, vandringsleder och fritidsaktiviteter, även på Esterön.

För den som inte har båt är det svårt att ta sig ut till ön i Bråviken.

Artikelbild

Dålig investering. Det anser kommunen att det är att satsa på båttrafik till Esterön.

– Vi har länge funderat på båttrafik till Esterön men de utredningar som gjorts har visat sig väldigt kostsamma. Det hade kostat flera miljoner kronor för kommunen, vilket dagens budget inte kan finansiera, säger Viktor Månsson.

När ingen tar tag i Esterön står sommarparadiset och förfaller. Folkbladet besökte ön, på midsommardagen. En otroligt vacker plats. Vid betongpiren som är öns huvudbrygga, möts man av gamla knappt läsbara skyltar, med pilar riktade mot en servering, affär, badplats, toaletter och en dansbana.

Artikelbild

Slitet. Det är det mycket som är på Esterön, till exempel den här gamla skylten.

Dansbanan har brakat ihop för länge sedan och någon servering eller affär finns inte längre. Naturen däromkring är idyllisk trots att de före detta utnyttjade byggnaderna och husen är mycket slitna.

Förr om åren lockade Esterön många midsommarbesökare och turister på somrarna.

– I år var vi bara tre personer och tre katter som firade härute, säger Peter Näckå som tillsammans med sin fru Monica länge har arrenderat en av stugorna som ligger mitt på Esterön.