Peter Borring, ordförande i regionstyrelsen på LRF Östergötland ger en grov sammanfattning av läget.

– Det ser i stort fantastiskt fint ut på fälten och vi bönder gläds mycket åt det. Men det kan fortfarande bli för mycket eller för lite regn så vi vågar inte räkna hem något än. Det är också stora variationer beroende på vart man befinner sig i länet, säger Peter Borring.

Förra sommaren pratade NT med landbrukaren Bengt Johansson från Västra Husby. Då berättade Bengt att den hastiga värmen kostade honom fler hundra tusen. Bland annat på grund av att rapsbaggar åt upp hela rapsskörden, något Bengt inte kunde göra något åt på grund av att han är ekologisk växtodlare och inte kan använda kemikalier.

Artikelbild

| Bengt Johansson är Mjölkbonde i Västra Husby.

I år är läget annorlunda.

– Skillnaden mot förra året är att vi nu hade en mer normal höstsådd vilket är bra. Det har regnat lite i år med men trots det har det ändå blivit en hygglig uppkomst, säger Bengt Johansson.

Trots några orosmoln är Bengt ändå hoppfull inför årets skörd.

– Vi få se hur juli blir. Jag hoppas att nästa skördetillfälle blir i slutet av juli eller början av augusti men då måste det komma mer regn, annars kan det bli som förra året, säger Bengt Johansson.

Artikelbild

| Årets sådd är över lag bättre men fortfarnde i behov av mer regn.

Trotts vissa orosmoln är Bengt hoppfull inför årets skörd.

– Men jag är en optimist, förra året var extremt och jag räknar med att det inte kan komma två extrema somrar i rad. Det är min filosofi, säger Bengt Johansson.