Kari har varit pensionär i två år men visste redan från början att hon ville fortsätta jobba. Efter att ha arbetat som inköpare på internationell nivå såg hon fram emot ledighet.

– Jag var så trött på alla projektuppdrag och resor så jag kände att "nej nu går jag i pension". Min tanke när jag gick i pension var att inte göra något i ett helt år. Men jag är en kreativ person och det är det som är så bra med veteranpoolen, att jag får fortsätta var det, fast på mina egna villkor, säger Kari Folden Eliasson.

Veteranpoolen startade 2007 i Kungsbacka. En kvinna i trakten fick idén när hon märkte att hennes grannar behövde hjälp med trädgårdsarbete. I dag är veteranpoolen utspridd på ett fyrtiotal platser.

Artikelbild

| Mikael Petersson är kontorschef för Veteranpool i Norrköping

– Linköpingskontoret hade hand om Norrköping tidigare men det blev för stort så då startade vi upp ett eget här. Norrköping ligger alltid högt på vår tillväxtlista, säger Mikael Petersson, kontorschef i Norrköping

Veteranpoolen jobbar bland annat med hushållsnära tjänster, trädgård, bygg men de lånar också ut personal till företag.

– En av våra fördelar är att om ett företag behöver en löneadministratör då kan vi skicka en som har 30 års erfarenhet vilket innebär att de kan vara startklara efter 30 minuter, säger Mikael Petersson.

Kan det inte hända att ni konkurrerar ut andra företag eller personer i arbetsför ålder?

Artikelbild

| Kari Folden Eliasson är en av veteranerna som jobbar på kontoret.

– Det tror vi inte, det handlar om arbetets karaktär, vi gör mycket som kanske inte är så intressant för större firmor. Vi har en situation där människor kommer behöva jobba längre upp i åldrarna och då är det bra om de kan göra det på en rimlig nivå. Dessutom kan det vara svårt att snabbt få tag på en hantverkare idag vilket tyder på att det finns en plats på marknaden även för oss. Vi har schyssta villkor och vi dumpar inga priser, säger Mikael Petersson.

Företaget har ungefär 300 till 400 kunder i Norrköping och uppdragen för veteranerna kan variera stort. Mikael berättar att det kan rör sig om allt i från en privatperson som vill ha gräset klippt åtta gånger om året till ett företag som behöver någon på heltid.

Artikelbild

| Kari och Mikael på kontoret i Norrköping

När det kommer till seniorernas arbetsförhållanden berättar Mikael att de arbetar efter gällande avtal.

– Vi följer avtal så allt ska bli rätt och riktigt. Givetvis av omsorg för våra veteraner, att de ska ha det skydd de behöver i form av försäkringar och korrekta löner.