Det var 1997 som Campus Norrköping öppnade som en följd av tre fristående förutsättningar – Linköpings universitet behövde växa, staten ville se nya universitet på nya orter och i Norrköping rådde det politisk enighet om att det behövdes högre utbildningsmöjligheter i staden. De 20 åren har passerat snabbt och numera är Campus Norrköping en självklar del av Norrköping.

På tisdagen presenterades planerna för hur 20-åringen ska uppmärksammas och firas den här veckan.

– Hela satsningen på Campus Norrköping har blivit väldigt lyckad, sammanfattade Linköpings universitets rektor Helen Dannetun läget inledningsvis. Det är inte minst Sveriges absolut vackraste universitetscampus. Jag brukar alltid tala mig varm för industrihistorien mitt i staden. All den vattenkraft som industrin en gång i tiden drog nytta av, använder vi nu oss av som inspirationskälla.

Artikelbild

| Nöjda. Både Helen Dannetun och Mattias Severin hyllar 20-årsjubilerande Campus Norrköping.

Firandet tar formen av en trestegsraket. Under onsdagen är det de anställda som, bland annat, får uppleva en historisk tillbakablick från etablerandet medan studenterna står i fokus under torsdagen. Då blir det jubileumskonsert i Kåkenhus med körer, band och öppen scen.

– Konserten känns extra rolig eftersom Campus Norrköping har betytt så mycket för Norrköpings klubb- och musikliv, sa Sandra Wall, projektledare för Musikhuvudstaden Norrköping, i ett pressmeddelande.

Men det breda firandet sker således på lördag. Campus Norrköping öppnar portarna för allmänheten och under några intensiva timmar bjuds det på rundvandringar, föreläsningar, filmvisningar, studentmässa, undervisningslabb och interaktiv visualisering. Fokus ligger på att spegla bredden inom utbildning och forskning som präglar Campus Norrköping av i dag.

– Några av Sveriges främsta forskningsmiljöer ligger koncentrerade här runt Strömmen och det är dem vi vill visa upp, påpekade Mattias Severin, prefekt vid Instutitionen för teknik och naturvetenskap. Bredden är stark samtidigt som det finns flera forskningsområden där vi är världsledande.

Artikelbild

| Tre skäl. Växtbehov, nya orter och högre utbildning. Det var skälen bakom Campus-etableringen i Norrköping.

Mattias Severin passade också på att lyfta fram universitetets samarbete och nära band med både kommun och näringsliv inom flera områden. Som Lyskraft-projektet, Norrköpings forskningsfond och läxhjälpen för årskurs nio i Mirum galleria. Bara några exempel i en lång lista.

– Vi ska visa allmänheten en blandad kompott av det vi tycker att vi är bra på här i Norrköping.