År 2000 föddes inom Norrköpings kommun idén att förvandla fyra avdankade industriskorstenar till en gigantisk adventsljusstake. På måndagen monterade Peter Andersson och Jonas Rahm, från byggtjänstföretaget Lambertsson, ljuskronorna. Det har de gjort i flera år. Först kollade de att ljusen fungerade. En hållare till ett av ljusen fick bytas ut – sedan lyftes montörerna upp av en kran i en korg, för att montera ljuskronorna. En annan kran, från Havator, lyfte upp ljuskronorna.

– Det här är 49 meter, men jag har byggt hissar som är 64 meter höga, säger Peter Andersson som inte har fallenhet för höjdrädsla. Redan vid 6-tiden på morgonen började förberedelserna. Totala höjden på adventsstaken är 49,5 meter, fördelade på 20 meter (takhöjd), 26 meter (skorstenshöjd) och 3,5 meter (höjden på ljuskronorna).

Söndag 3 december tänds första ljuset. Lamporna i ljuslågorna är bara 70 watt, men det räcker till. Lågorna är konstruerade med fläktar, som fyller lågorna med luft och värmeslingor som håller isen borta.