Företaget Vi Invest AB som satsat på flera hotell i Stockholmsområdet går i ett pressmeddelande ut och berättar att de ska bygga landets största vattenland och ett stort hotellkomplex med 15 våningar. Anläggningen ska ligga i Sigtuna, längs E4:an mellan Stockholm och Arlanda. Går allt som planerat vill man öppna år 2022. Det planerade bygget skulle då kunna bli en stor konkurrent till den upplevelseanläggning som danska Lalandia planerar i Motala.

Jan Harrit, vd för Lalandia, oroas inte över konkurrensen och kommenterar beskedet så här:

– Det här ändrar ingenting av våra planer i Motala. Vi är långt framme i vårt arbete och vi har en god idé som vi fortsätter att jobba med.

Ett av argumenten för Lalandia att välja Motala var ortens upptagningsområde. Man räknade med att besökare från hela mellansverige inklusive Stockholmsområdet skulle komma hit för att besöka anläggningen.

– Vi har valt Motala för dess förträffliga läge och att där är så vackert. Motala är en sjöstad och en ferieort. Vi tror att många människor vill åka dit för att semestra, säger Jan Harrit.

Hur ser ni på risken att Stockholmarna väljer att åka till Sigtuna istället för till Motala?

– Vi tror att vi kommer att ha samma uthyrning av våra semesterbostäder även om det blir fler etableringar. Vi tror att efterfrågan på det vi som erbjuder är lika stor, säger Jan Harrit.

Artikelbild

| Jan Harrit, vd för Lalandia, oroas inte för planerna utanför Stockholm.

Nu planeras vattenland i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn förutom i Motala. Finns det inte en risk för överetableringar?

–  Det kanske det gör, men Sverige är ett stort land och det finns redan flera vattenland i Sverige i dag. Men det gör inte oss oroliga. Vi har ett koncept som vi vet fungerar. I Danmark har det fungerat i 30 år, säger Jan Harrit.

Tidsplanen för projektet i Sigtuna talar om att öppna år 2022. Den planeringen vill Jan Harrit inte kommentera. Han tillägger dock att deras arbete i Motala rullar på i väntan på besked om kommunens detaljplaner.

– Vi håller på att projektera våra lägenheter så att de ska vara redo att bygga när alla tillstånd kommer, säger han.

I kommunen planeras för att kommunstyrelsen i slutet av september och fullmäktige i oktober ska ta ställning till köpeavtalet mellan kommunen och Lalandia.

– Det arbetet är också i full gång och ett beslut ligger inte så långt bort, säger Jan Harrit.