Det började med att målaren och motorsågsskulptören Stefan Karlsson från Godegård tillverkade en bil som förstapris till seniorklassen vid Folkracefestivalen i Motala 2012.

– I år är det totalt fyra bilar som jag skulpterat med min motorsåg de ska bli förstapriser i de totalt fyra tävlande klasserna; dam, senior, junior och veteran.

– Det är 15:e bilen totalt nu som jag gjort sedan jag började, tillägger han.

Artikelbild

| De fyra bilarna till årets Folkracefestival, en pv, två amazoner och en bubbla. Stefans favorit är andra från vänster.

Tävlingen pågår under fem dagar där de fyra första dagarna är kvaldagar och tävlingens femte dag är finaldag. Stefan blev tillfrågad om han kunde tillverka ett pris i trä till tävlingen 2012 och han tyckte det var en rolig idé.

– Jag hade aldrig gjort någon bil innan. Den första bilen jag gjorde var en Saab 99 sen har det blivit många olika, 145:a, bubbla och Amazon bland annat.

Skulpteringen sker med motorsåg med speciella blad och kedjor som han beställer. Det mesta gör han med yrkesmotorsågar för timmerfällning men han har även mindre motorsågar för finlir.

Humöret bestämmer motivet även om det i just det här fallet är lite mer styrt menar han.

Artikelbild

| Att motorsågsskulpterade både är ett intresse och en sysselsättning syns vid Stefans hus där flera alster pryder hans tomt. Favoritmotivet, älgen, finns det flera av.

– Bara det är en bil, säger han och skrattar. Det ska vara en nostalgisk eller ikonisk modell, de ska ju vara lätta att känna igen. 252:or är svåra dom är så kantiga!

Han tycker om rally och bilar och började livet på fyra hjul.

– Jag är faktiskt född i en Volvotaxi, haha! Jag har haft jänkare och amazoner förr men inte nu. Nu är det motorn på motorsågen som gäller.

Bilarna som han tillverkar har för det mesta blivit målade men i år blir bilarna omålade och behandlade med olja istället.

– Det blir mer naturliga och folk ser trät och kanske de svårigheter som jag kan stöta på i tillverkningen som kvistar.

Han anpassar designen efter hur trät böjer sig och det är olika svårt att arbeta i olika trädslag som skiljer sig i hårdhet menar han.

– Asp är mjukast men det beror också på om det är kärnved eller inte. Desto mjukare det är snabbare går det.

Stefan brukar vara i publiken och titta på folkrace och ibland har det även hänt att han lämnat över priserna.

– Jag har aldrig kört själv men det skulle vara roligt!

Det roligaste motivet att göra om han får välja själv är ett självklart val.

– Älg, en riktig eller Hälge-älg. Djur överlag är en utmaning både att få till rätt uttryck och likhet.

Vad föredrar du - pensel eller motorsåg?

– Motorsågen! Det tredimensionella man uppnår går inte med måleriet och så är det ju svårare. Det är världens farligaste arbetsverktyg och den respekt och precision man måste ha för att tämja motorsågen gillar jag.

– Måla kan nästan vem som helst göra, tillägger han med glimten i ögat.

Och PV eller VW?

– Pv, eller en Amazon, haha. En Volvo i alla fall.