– Vi jobbar lite mot regnet men det funkar, säger hon.

– Så länge man håller humöret uppe så håller man gästernas humör uppe så de flesta är faktiskt glada och båtfolk är oftast van vid lite regn. Så det är inte så farligt, säger Lukas.

I år jobbar nästan 100 personer som slussvärdar längs Göta kanal, och jobbet är hett eftertraktat. Denna säsong anställdes ungefär 40 nya medarbetare, tjänsterna hade mellan 800–1000 sökande. De allra flesta av medarbetarna är unga vuxna i 20-årsåldern, förutom tio pensionärer. Linus har jobbat sedan mitten på juni.

Artikelbild

| Slussning av en av de större båtarna.

– Det bästa är att man får jobba med mycket människor, de är glada, de är på semester. Så det är lätt att vara glad själv. Och man får vara ute ganska mycket, det är också positivt. Det är trevligt och omväxlande och mycket eget ansvar, det är roligt, säger Linus.

– Det är jättekul för vi är ett härligt gäng som jobbar vid en fin miljö, så det är toppen, säger Gabriella.

På en hel sommar blir det väldigt många slussningar. Ungefär 3000 fritidsbåtar båtar rör sig i kanalen under en säsong, tillsammans med de stora passagerarbåtarna som går frekvent. Säsongen på kanalen inleddes redan första maj, men då med mindre trafik. Högsäsongen som nu är i full fart drog igång midsommarveckan. Men visst finns det utmaningar med jobbet.

– Det är väl att göra alla nöjda och tajma allt, hålla koll på allting. Det är mycket med vattennivåer hit och dit, säger Linus.

Artikelbild

| Linus Fransson oroar sig inte för att det skulle bli fel. "Tar man det bara lugnt så är det inga problem", säger han.

Sedan förra årets översvämningar i Bergs slussar i Linköping har Göta Kanalbolag satsat extra på utbildning och säkerhet.

– Vi har gått igenom rutiner, vi har haft just de exemplen på utbildningarna, vad man ska tänka på och de äldre har fått berätta rent praktiskt vad man ska göra. Vi har gjort det vi kan. Vi har jobbat med det rutinmässigt men också praktiskt så vi påtalar det rätt mycket. Vi har satt upp en del skyltar för personalen, säger Roger Altsäter vd på Göta Kanalbolag.

Artikelbild

Att det skulle bli fel vid slussningarna är dock inget som Linus oroar sig för.

– Nej jag tar det ganska lugnt. Tar man det bara lugnt så är det inga problem, säger han.