Även om vd-n och ägaren Christer Larsson känt till att Vimab skulle prisas skedde ändå mottagandet under lite omtumlande omständigheter. Och på scenen inför mässpubliken ryckte det sedan något i anletsdragen.

– Jag är precis hemkommen från en tjänsteresa i Göteborg och har knappt hunnit träffa personalen. Men jag är förstås väldigt stolt. Det blir man när man ser vilka företag som tidigare fått priset, säger Christer Larsson.

Juryn – ett samspel mellan Motala kommun, Företagarna och två banker – fastnade för att Vimab vuxit ut till en av Motala största arbetsgivare, har egenutvecklade affärssystem, även växer på andra orter och därmed sprider kunskap om Motala.

Artikelbild

| Glad. Årets enskilde företagare i Motala heter Richard Jacobson. Och företaget han driver heter K-entreprenad Mark AB.

– Ja, 2017 var ett bra år. Vi ökade med 16 anställda, till 72, och sålde för 121 miljoner. Och det var 21 miljoner bättre än budget, sammanfattar Christer Larsson.

Vimab sysslar med service av ventiler, kranar och armaturer. Ett säkerhetsarbete där kunderna återfinns bland elproducenter, kraftvärmeverk och petrokemiska företag. Vimab startade i Motala för 33 år sedan och har sedan dess varit familjeägt. Den expansion som juryn menar har stärkt Motalas varumärke har skett i Stockholm, Söderhamn, Stenungsund och Perstorp.

Vad ligger bakom framgången?

– Vi verkar storskaligt men driver företaget småskaligt. Mellan mig och en servicetekniker är det inget stort kliv. Vi har en både kort och platt organisation och vi trivs ihop. Under senare år har 20 tidigare anställda valt att komma tillbaka till oss. Det är ett roligt kvitto, säger Christer Larsson.

Artikelbild

| Miljöpristagare. Östensssons och butiken i Borensverg fick årets miljöpris. Mirelle Hanna och Calle Schnell gläds åt urtmärkelsen.

Prisceremonierna var som vanligt huvudnumret under fredagspasset av Motala Expo. Nu korades även årets enskilde företagare och bästa miljöföretag.

Årets företagare blev Richard Jacobson, K-entreprenad Mark AB. Bland annat för teamkänslan bland medarbetarna.

Artikelbild

| Ex-vinnare. Förra årets Motalaföretag Borenet fick nu en replik av Baltzar-statyetten sedan man fått lämna ifrån sig den stora varianten.

– För mig är den röda tråden att personalen ska ha en bra arbetsdag. Vi ska jobba i nära dialog och alla ska känna sig delaktiga, säger han.

Även K-entreprenad är ett mångårigt, lokalt familjeföretag och den ägarkonstruktionen märktes redan i namnet när Miljönätverket i Östergötland presenterade vinnaren av Årets Miljöpris: Det gick till livsmedelskedjan Östensson och mer precist till butiken i Borensberg. Marknadschef Calle Schnell tycker att livsmedelsbutikerna kan och bör ta ett större ansvar för bättre miljöval:

Artikelbild

| Spända. UF-företaget med kokboken "Vättergården bakar" hoppas på pris. Från vänster Lina Wetterhall och Lisa Nilsson.

– Mat ska ju alla ha och blir vi bara bättre på att informera om de miljöriktiga valen vi kan erbjuda kommer vi snabbare att få en bättre miljö.

Tillväxt Motala vd Joakim Ljungqvist var nöjd med öppningsdagen av Motala Expo:

Artikelbild

| Underhöll. Bordshockeymästaren Göran Agdur spelade och kommenterade matcherna i One IT-partners monter.

– 133 utställare, det är fler än tidigare och innebär också fler möten företag emellan. Och särskilt häftigt är att det är 13 UF-företag bland montrarna, för bara några år sedan hade vi inget.

Apropå UF-företag så går bland andra konstellationen Lina Wetterhall, Lisa Nilsson, Felicia Nilsson och Olivia Backman i spänd förväntan inför lördagen. Då avslutas prisutdelningarna med att avslöja Årets UF-företag i Motala. Kvartetten har tidigare uppmärksammats för greppet att intervjua pensionärer på Vättergården i Vadstena och sedan ge ut deras bästa bakrecept i bokform. Ett projekt som sprider kunskap från generation till generation. Boken har på kort tid sålts i ett 70-tal exemplar.

Artikelbild

| Varmt. Gotahälsan slog ett slag för vaccinationer mot fästingåkommor. Sofia Carlsson tyckte det var varmt att vara fästing. Kristian Nylander slapp spöka ut sig.

– Vi betalar tillbaka till dem som medverkade. 20 procent av behållning ska gå till trevliga aktiviteter på Vättergården, berättar Lisa Nilsson.