Måndalens förskola är döpt efter den näraliggande pulkabacken. I augusti kommer den öppna för barnen, själva bygget ska vara klart och överlämnat till skolförvaltningen 1 juni.

Det blir den första av tre nya förskolor med samma koncept och troligen samma utseende i Mjölby kommun. Näst på tur kommer Sörby, på tomten bredvid rundlogen. Även i området Mantorp-Fall på andra sidan järnvägen kommer en liknande förskola byggas, med reservation för att detaljplanen inte är klar för någotdera av dem.

– Den är byggd efter Skolverkets nya föreskrifter med mindre barngrupper, tio i småbarnsgrupperna och 15 i de äldre, säger Eva Lundberg som blir förskolechef på Måndalen.

Artikelbild

| Entrén till Måndalens förskola blir på innegården där barnen får rejält tilltakna sandlådor, under soltak.

Hon är i dag chef på Skogslunds förskola vars barn flyttas över till Måndalen. Kommunen hyr i dag lokalerna på Skogslund, och kan öppnas upp igen som garantiförskola vid behov.

100 barn i åtta enheter, som var och en disponerar två grupprum och ett allrum plus andra utrymmen.

– Det blir ett nytt sätt att jobba, vi kommer att ha en gemensam matsal som vi inte har på andra förskolor jag jobbat på. Det blir en ny logistik men också att dela upp oss i mindre grupper, menar Eva Lundberg.

Matsalen har en stor öppning in mot tillagningsköket, inte bara en trendig lösnig utan det finns en pedagogisk tanke.

Artikelbild

| Förskolans chef och andra representanter från Mjölby kommun inspekterar kök och matrum, med öppen planlösning.

– Tanken är att barnen blir mer delaktiga och att det blir ett tätare samarbete mellan måltidspersonal och pedagoger, menar Eva.

Mellan kök och matsal blir det en höj och sänkbar serveringsbänk. De barn som kan får själva ta sin mat, precis som man nu mer och mer gör i skolan. Men in i köket kommer inte barnen av hygieniska skäl. De får däremot baka och stöka i sitt eget experimentkök som ligger strax intill. En ateljé finns också att gå till gruppvis.

Artikelbild

| Eva Lundberg blir förskolechef på Måndalen.

– Och sedan har vi en fantastisk utemiljö, säger Eva.

Den börjar redan inomhus, kan man säga, för alla rum har stora fönster. På en väl tilltagen innergård där även entrén ligger, finns sandlådor under solskyddad pergola. Utanför varje enhet finns altaner där små barn kan sova middag i speciella sängar.

Artikelbild

| Giftfritt virke i trälekredskap och oorganiskt material i husets konstruktion.

– De kommer inte att sova i vagn utan i sovsäckar i speciella utesängar.

Fyra avskiljbara utegårdar finns på den stora tomten, och utanför staketet börjar det stora äventyret. Skog, pulkabackar och stigar för barnen att utforska tillsammans med sina lärare.