I norra änden av Ryttarhagen, nära E4, finns nuvarande Mio Möbler. Denna duggregniga förmiddag möts jag av fyra Ohlsson: Ulfgöran som tillsammans med sin bror Lennart var möbel­handlare innan de blev pensionärer, samt deras söner Anders och Jonas som är de nuvarande ägarna.

Vi går förbi divansoffor, låga soffbord, kuddar och lampor och sätter oss i personalrummet. En laptop står på bordet.

– Du ska få se en kort film som kommer ge dig svar på dina frågor, säger Ulfgöran.

Artikelbild

| 1887 Startar "Sadelmakeri och Möbelaffär" i Mjölby.

– Det är en intressant historia. Det är inte många företag som är kvar i samma familj sedan 1887. Det är en fantastisk förmån att få förvalta någonting som har varit med så länge, säger Anders.

– Företaget har inte alltid gått bra, under krigsåren var det tufft. Men det finns en tradition inom familjen att man sitter still i båten. Man lämnar inte skeppet i första taget, säger Lennart.

De fyra Ohlsson bjuder på kanelkrans och kaffe och slår på filmen som sammanfattar företagets långa historia. Bilder visas på svartvita män i kostym och hattar, på olika byggnader i Mjölby och pianomusik varvas med korta intervjuer.

Sadelmakaren och möbelfabrikanten Johannes Ohlsson öppnade en möbelaffär i en liten uthusbyggnad på Kungsvägen år 1887. Han var banbrytare inom möbelindustrin i Mjölby. Dessutom var han känd för sin skicklighet i sitt yrke och fick vid flera tillfällen fina utmärkelser för sin kunnighet.

Artikelbild

| Ovanligt. Inte många företag är kvar i samma familj sedan 1887, säger Anders Ohlsson.

– Farfar började med möbeltillverkningen här i Mjölby. Han var pionjär i stan och lärde upp mycket folk, säger Ulfgöran.

I takt med att den fabriksmässiga tillverkningen av möbler växte sig starkare byggde Johannes Ohlsson också en liten fabrikslokal på den plats Mjölby Mössfabrik var belägen. Fabriken lades ner 1927, samma år som hans son Helge tog över. Helge, som hade börjat jobba i sin pappas möbelaffär redan som 13-åring, bestämde att all tillverkningen av möbler skulle upphöra. Helge var mycket engagerad inom frikyrkan och politiken och var en välkänd profil i Mjölby.

I år har företaget alltså funnits i 130 år. Frågan är vad Johannes Ohlsson hade sagt om han i dag fick se sitt livsverk.

– Han hade nog varit mycket glad över att se att de fjärde generationen driver företaget. Våra barn är ännu för små för att svara på om det blir en femte generation, säger Jonas.