Enligt ett pressmeddelande som Coop skickade ut under måndagen stängs Konsum-butiken i Skänninge den 28 oktober. Sju personer är tillsvidareanställda i butiken. De informerades under måndagen om Coops beslut att stänga.

Tommy Carlsson, distriktschef för Coop i Linköping/Norrköpingsregionen, uppger i pressmeddelandet att Coop i flera år arbetat med att försöka höja butikens intäkter och sänka kostnaderna men insatserna har inte hjälpt.

Vi har sökt Tommy Carlsson för att ställa frågor om beslutet att stänga butiken. Han uppgavs vara upptagen och hänvisade till Åsa Sandberg på Coops pressjour.

Artikelbild

Vad händer med de anställda i butiken? Kan de erbjudas arbete i någon annan Coop-butik?

– Det är för tidigt att säga något om det. Vi sitter i förhandlingar med fackförbundet Handels nu, säger Åsa Sandberg.

Ni skriver att butiken gått med förlust under lång tid. Vad beror förlusten på?

– Delvis beror den på lokal konkurrens. Vi ser ett vikande kundunderlag, säger Åsa Sandberg.

Artikelbild

I närheten av Konsum-butiken i Skänninge ligger livsmedelsbutiken Östenssons.

Enligt pressmeddelandet ser Coop trots stängningsbeslutet "mycket positivt" på Östergötland och söker etableringslägen för nya butiker. Den senaste tiden har Coop både slagit igen och öppnat nya butiker i Östergötland. I januari 2017 meddelade Coop att den stora butiken i centrala Mjölby skulle stängas. Efter att den slagit igen tog livsmedelskedjan Willys över lokalen. I februari 2018 stängde Coop sin butik i affärsområdet Ingelsta i Norrköping och i april meddelade företaget att den stora matvarubutiken Coop Forum, nära granne med Ica Maxi på Tornby-området i Linköping, skulle stängas.

Artikelbild

Samtidigt pågick planerna för att öppna en ny butik i Motala.

– Det är en affärsmässig strategi. Vi behöver stänga de butiker som inte är lönsamma och öppna i de områden där vi tror att vi har en potential till lönsamma butiker, säger Åsa Sandberg.

Artikelbild

| Coop Konsum i Skänninge slår igen i oktober.

Coop Sverige omsatte under 2017 32 miljarder kronor och redovisade en vinst på 130 miljoner kronor.

Så här reagerade folk vi pratade med utanför butiken.

Artikelbild

Patricia och Christer Axelsson: – Vi handlar här då och då. Ibland går vi hit för att hämta paket eller spela på Svenska spel. Det är inte bra att det bara blir en livsmedelsaffär kvar i Skänninge.

Patricia och Christer Axelsson:

– Vi handlar här då och då. Ibland går vi hit för att hämta paket eller spela på Svenska spel. Det är inte bra att det bara blir en livsmedelsaffär kvar i Skänninge.

Artikelbild

Benny Backman: – Jag tycker det är tråkigt och blir lite ledsen. Även om jag oftast handlar på Lidl i Mjölby. Jag bor på landet utanför Skänninge och handlar ibland på Coop eller Östenssons.

Benny Backman:

– Jag tycker det är tråkigt och blir lite ledsen. Även om jag oftast handlar på Lidl i Mjölby. Jag bor på landet utanför Skänninge och handlar ibland på Coop eller Östenssons.

Artikelbild

Birgitta Israelsson: – Jättetråkigt besked. Jag har varit Konsummedlem sedan jag var 20. Jag vet inte vad det beror på att Coops affärer slår igen. Det blir sämre för mig för jag får gå längre.

Birgitta Israelsson:

– Jättetråkigt besked. Jag har varit Konsummedlem sedan jag var 20. Jag vet inte vad det beror på att Coops affärer slår igen. Det blir sämre för mig för jag får gå längre.

Artikelbild

Inga-Lill Ahl: – För mig spelar det inte så stor roll för jag handlar inte där. Jag tycker inte om Coops sortiment. Men det är tråkigt för de äldre som inte har bil och får längre till affären. Sen undrar jag hur det blir med paketutlämning.

Inga-Lill Ahl:

– För mig spelar det inte så stor roll för jag handlar inte där. Jag tycker inte om Coops sortiment. Men det är tråkigt för de äldre som inte har bil och får längre till affären. Sen undrar jag hur det blir med paketutlämning.