– Det här har jag längtat efter hela mitt liv, säger JousefGabro.

Vid sidan av sitt andra jobb utvecklar han nu spel och olika webbtjänster i Ebbepark. Och på invigningen var det just detta uppdämda behov som många återkom till. Det kommunala fastighetsbolaget Sankt kors har tillsammans med bland annat LiU innovation spelutvecklingsveteranen Tomas Ahlström gjort satsningen där 20–30 spelutvecklare nu kan ta plats.

Målet är högt ställt:

Artikelbild

| Testar. Bodo Endres testar en VR-upplevelse hos spelutvecklaren Jousef Gabro på nya East Sweden game i Ebbepark.

– Vi räknar med att minst fem bolag ska vara lönsamma inom tre år. Och inom fem år ska minst ett bolag ha en omsättning på 100 miljoner kronor, säger Tomas Ahlström.

Han noterar att besökarna på invigningen sätter ribban för verksamheten.

– Gamers, andra spelutvecklare i olika genrer, investerare och företagare som letar efter talanger. Begåvade unga som söker jobb. Det är härligt att se! säger Ahlström.

En av besökarna är Magdalena Annell. Hon är nyutexaminerad på en datautbildning och söker både jobb och någon att bygga spel med. Hon hittade Valdemar Tove och NarinYousef som nyligen startat en spelstudio tillsammans och bygger ett grafiskt spel där människorna på en koloniserad planet tampas med aliens.

Artikelbild

| Invigning. Gunnar Broman (L), styrelseordförande i kommunala fastighetsbolaget Sankt kors klippte bandet. Carolina Olsson, community manager, och Tomas Ahlström på East Sweden game stöttade honom.

– Det är ett spel där man spelar tillsammans, kanske fyra personer och möter problem på vägen. Vi tyckte att det saknades ett sådant spel, säger NarinYousef.

Erik Berglund på institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet är också på plats. Han tror på projektet i Ebbepark, även om han noterar att det är nödvändigt att verksamheten också lyckas med sina visioner. .

Artikelbild

| Bra miljö. Erik Berglund från insitutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet tror på East Sweden game.

– De måste få fram något eller några bolag som kan bli ett draglok. Men det viktigt att ha en sådan här miljö att komma till för dem som vill utveckla spel. Det är också en plattform som vi kan skicka studenterna till och som vi kan informera om redan tidigt under utbildningen. I dag finns en förståelse för att dataspel kan generera stor samhällsnytta.

Hur då?

Artikelbild

| Visar. Narin Jousef visar besökaren Magdalena Annell sitt spel, Photon Beast.

– Bland annat genom att skapa nya jobb. Man kan tänka sig stora spelevent och liknande kring en sådan här verksamhet. Men också helt andra digitala tjänster, säger Erik Berglund.

Patrik Holm på IT-företaget Hiq har engagerat sig i East Sweden game av den anledningen:

Artikelbild

| Invigning. Carolina Olsson och Tomas Ahlström invigningstalade på East Sweden game.

– Det som görs i spelvärlden i dag går att applicera direkt på annan digital verksamhet. Därför är det viktigt för oss att synas på den här platsen, säger Patrik Holm.