Vi ser en avmattning, men vi vet inte när lågkonjunkturen kommer, säger hon vid en pressträff i riksdagen på torsdagen.

Svantesson anklagar regeringen för att inte ha någon kontroll över situationen i Sverige med fler och fler bombdåd, skjutningar och våldtäkter.

Det är enormt viktigt att man nu prioriterar och satsar på kärnverksamheten, säger Svantesson och varnar regeringen för att i stället slösa pengar på familjevecka och nya varianter av friår.
Artikelbild

| Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström. Arkivbild.

Kristdemokraterna oroas av samma skäl. Regeringspartiet Miljöpartiets krav om utvecklingstid kan bli mycket dyrt, befarar KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.

Ska man betala miljardbelopp över en hel mandatperiod för att kompetenta människor inte ska arbeta? frågar han sig.

Fel prioriteringar

Vänsterpartiets talesperson Ulla Andersson anser att regeringen gör felaktiga prioriteringar.

Artikelbild

| Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Vi kommer att ha en underfinansierad välfärd och den ekonomiska ojämlikheten kommer att öka, när det borde vara tvärtom, säger hon till TT.

Vänsterpartiet vill se skattehöjningar för de rika, inte sänkta skatter.

Ökar du konsumtionsutrymmet för dem som bor i Djursholm, så går det till ökat sparande. Ökar du det för en undersköterska, då ökar konsumtionen. Förbättrar du a-kassan, så håller du uppe efterfrågan i ekonomin, säger Ulla Andersson.

Anställa unga

Regeringens samarbetspartner Centerpartiet anser att reformer behövs för att behålla och höja tillväxten och skapa jobb när signaler om lägre tillväxt oroar. Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström skriver i en kommentar att C prioriterar ingångsavdrag för företag som anställer unga, eller personer som får sitt första jobb, i förhandlingarna med regeringen.

Liberalerna samarbetar även de med regeringen om budgeten. L har redan har fått igenom sitt viktigaste krav: slopad värnskatt för högre avlönade för 6 miljarder. Nu vill L förhandla fram mer resurser till rättsväsendet.

Det handlar om tillskott i miljardklassen, säger Persson angående behoven L ser hos polis, tull, kriminalvård och domstolar.

SD saknar trygghet

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt tycker att finansministern bara nämnde trygghet och säkerhet som hastigast. Och hon glömde kommunernas utsatta läge, anser han.

När finansministern pratade om politiska risker, så nämndes inte med ett ord den finansiella ställningen för kommunsektorn där vissa kommuner, och framför allt de mindre, fått bära en stor ekonomisk börda inte minst med bakgrund av den migrationspolitik som förta, säger Sjöstedt.