Marie Yovanovitch var USA:s ambassadör i Ukraina fram till i maj förra året, då hon sparkades av Donald Trump, som tidigare varit kritisk till henne.

I riksrättsprocessen i det amerikanska representanthuset har hon vittnat om hur hon fick ett telefonsamtal från Washington DC, där hon uppmanades vända hem då hon var i fara. Och nya uppgifter tyder på att det fanns personer som följde och rapporterade hennes rörelser.

Ukrainas inrikesdepartement har inlett en utredning av detta och USA:s utrikesminister Mike Pompeo lovar, om än med vissa förbehåll, att också göra det.

Artikelbild

| Lev Parnas anländer till en federal domstol i New York inför en borgensförhandling, den 17 december.

Vi kommer att göra allt vi behöver göra för att utröna huruvida det var något som skedde där, säger han i en intervju i en konservativ radiokanal.
Jag misstänker att mycket av det som rapporterats kommer att visa sig felaktigt i slutänden, men vår plikt, min plikt som utrikesminister, är att säkerställa att vi utvärderar och utreder.

Åkte fast och vittnar

De nya uppgifterna har framkommit sedan Lev Parnas, en underhuggare till president Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, åtalats och valt att vittna.

Artikelbild

| Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani och Lev Parnas på en odaterad bild som finns bland handlingarna som representanthusets underrättelseutskott gått igenom.

Parnas har också lämnat över handlingar, däribland krypterade sms-konversationer med den republikanske kongresskandidaten Robert Hyde, där det diskuterades var ambassadör Yovanovitch befann sig och antyddes att hon hölls under uppsikt.

Parnas säger att han och hans kollega Igor Fruman hade i uppdrag att förmå ukrainska myndigheter att utreda Trumps politiske rival Joe Biden och att det där ingick att försöka få bort Marie Yovanovitch från ambassadörsposten.

I riksrättsprocessen har andra vittnen gjort gällande att Donald Trump såg Yovanovitch som ett hinder i försöken att pressa Ukraina att starta en offentlig utredning av Joe Biden.

Parnas, som riskerar att dömas till fängelse för brott mot amerikansk kampanjlagstiftning, säger att flera högt uppsatta regeringsfigurer, republikaner och kampanjföreträdare kände till arbetet. Och att Trump "visste exakt vad som pågick".

Han var medveten om alla mina rörelser. Jag kunde inte göra någonting utan godkännande från Rudy Giuliani eller presidenten, säger Parnas i en intervju med MSNBC.

"Känner honom inte"

I en intervju med CNN säger Lev Parnas att arbetet handlade om att förbättra Donald Trumps chanser i presidentvalet i höst – inte alls om att bekämpa korruption, vilket är presidentens försvar. Han har berättat om flera möten med presidenten och säger att denne mycket väl vet vem han är, men Trump säger sig inte ha några minnen av Parnas.

Jag känner inte honom, jag tror inte att jag någonsin pratat med honom, säger Trump inför ett pressuppbåd.

I riksrättsåtalet anklagas Donald Trump för att ha missbrukat sitt ämbetes makt genom att ha pressat Ukraina att utreda hans politiska konkurrent, bland annat genom att ha hållit tillbaka militära biståndspengar. Han anklagas också för att ha förhindrat kongressens arbete.

I torsdags meddelade en federal och partioberoende granskningsmyndighet att Vita huset begick ett brott när biståndspengarna hölls tillbaka.