Än så länge har majoriteten av de insjuknade i coronaviruset påträffats i Kina, men två fall av smittan har även konstaterats i Thailand dit många semesterfirare är på väg. I Vietnam har två fall registrerats.

Enligt Adam Györki, pressansvarig på TUI som flyger till bland annat Thailand och Vietnam, påverkas bolaget än så länge inte av virusutbrottet.

Vi har fått in ett par samtal från kunder som undrar om det är något man ska tänka på eller om det kan vara farligt att resa till vissa destinationer. Men vi gör inte den bedömningen utan vi lyssnar på Folkhälsomyndigheten, säger han.

Uppmanar till försiktighet

I dagsläget finns inga särskilda reserekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Men den uppmanar till försiktighet för den befinner sig i Kina och avråder bland annat från att vistas på marknader med levande djur och nära sjuka personer. Skulle läget förändras anser Adam Györki att TUI kommer att ha läget under kontroll.

Vi har ju varit med om liknande situationer flera gånger, både med zika- och sarsviruset, så vi är såklart redo att agera. Men som det ser ut nu görs inga ändringar och man reser som vanligt, säger Adam Györki.

Freja Annamatz, pressansvarig på SAS, har inte heller märkt av någon större oro bland sina resenärer. SAS flyger förutom till Kina även till Japan, där ett fall av coronaviruset konstaterats.

Än så länge har vi inte fått så mycket förfrågningar kring det här. Men vi följer såklart utvecklingen noggrant, säger hon.

Få avbokningar hittills

Hur flygbolag och resebyråer hanterar virusutbrottet ser lite olika ut. Enligt nyhetsbyrån Reuters märker flygbolagen Philippine Airlines, Garuda Indonesia och Japan Airlines inte av någon minskning av bokningar till eller från Kina. Sydkoreas största resebyrå, Hanatour Service, meddelar dock att avbokningar av resor till Kina har ökat med 20 procent jämfört med samma tid förra året medan det filippinska lågprisbolaget Cebu Pacific uppger att några resenärer uttryckt oro men valt att inte avboka sina resor.