Det amerikanska flygvapnet har valt Boeing och samarbetspartnern Saab när landet ska byta ut sin flygplansmodell T-38. Ordern handlar om en beställning på 350 nya skolflygplan och är den första ordern när drygt 1 000 skolflygplan ska bytas ut.

– Det här är ett stort stycke svensk industrihistoria, säger Ann Wolgers, presschef på Saab, till TT.

Totalbudgeten för hela skolflygplanprojektet ligger på 16,3 miljarder dollar, eller drygt 144 miljarder svenska kronor. Bedömare från analysföretaget Kepler Cheuvreux värderar Saabs andel till cirka 25 miljarder kronor.

Artikelbild

| Ännu så länge har Saab och Boeing tillverkat två T-X-plan. Planen har provflugits i USA.

Saab och Boeing har samarbetat om utvecklingen av skolplanet sedan 2013. Våren 2016 hade Saab i Linköping börjat monteringsarbetet i Linköping och Håkan Buskhe sade då stolt till Corren:

– Planet är helt fantastiskt. Det kommer att ta oss genom nya utvecklingsbarriärer. Det är ett steg, hävdar jag, från en jättebra mobiltelefon till en smartphone.

Flera stora företag har kämpat om att ta hem storaffären. Förutom Saab och Boeing har bland andra Northrop Grumman, Lockheed Martin och Raytheon visat intresse.

I ett pressmeddelande beskriver Buskhe nu affären:

Artikelbild

| T-X premärflög den 20 december 2016 i USA.

”Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet”.

Enligt pressmeddelandet kommer mer än 90 procent av tillverkningen att ske i USA där det skapar över 17 000 arbetstillfällen.

Artikelbild

| Det nya skolflygplanet premiärvisades för första gången den 13 september 2016 på Boeings anläggning i St. Louis, Missouri.

Hur många jobb som projektet kan generera i Sverige är oklart.

Det finns dock stora förhoppningar om att fler länder kommer att satsa på flygplanet och då kan tillverkning även komma att ske i Linköping, har Saabs vd Håkan Buskhe berättat i en tidigare intervju i Corren.

– Det här kan bli ett av de mest sålda flygplanen i världen, sade han då.

Det amerikanska flygvapnet uppger att varken antalet plan eller leveranstider är helt spikade, men att det kontraktet medger ett köp av upp till 475 plan och 120 simulatorer.

"Det här nya flygplanet kommer att bidra med de möjligheter till avancerad träning som vi behöver för att öka effektiviteten hos framtida flygvapenpiloter", säger USA:s flygvapenminister Heather A Wilson i ett uttalande.

De första planen beräknas anlända till en flygbas i San Antonio, Texas, 2023, uppger TT.

"Det här är resultatet av en väl utformad strategi av full och öppen konkurrens" , säger flygvapnets Will Roper, som arbetet med upphandlingen.