Linköping

– Tyvärr kan Kvinnojouren inte vara med på prisutdelningen i Stockholm. De har för mycket att göra. Men jag tror ärligt att vi har en god chans att vinna, säger Anna Sjövall-Hallin, vd och projektledare.

Markus reklambyrå, Kvinnojouren Ellinor och Gryt Film är nominerade för filmen "Bakom fasaden". Filmen illustrerar våld i nära relationer och publicerades på Facebook, där all video (än så länge) börjar spelas automatiskt utan ljud. Vid första anblick ser det då ut som ännu en person som ska visa upp sitt lyckade liv. Men hennes ansiktsuttryck visar att någonting är fel, och det hon faktiskt säger i filmen är något helt annat än det som visas i bild och i undertexter. Trots en liten budget för distribution har de nått ut. Antalet stödsökande kvinnor relationer ökade med 88 procent.

– Filmen har över 55 000 inläggsinteraktioner med en räckvidd på över 2,4 miljoner svenskar som har nåtts av budskapet och lärt sig känna igen de vanligaste tecknen på en destruktiv relation. Fantastiskt för att vara en kampanj med en minimal mediabudget. Men det bästa av allt är den effekt filmen faktiskt fått på riktigt, säger Anna Sjövall-Hallin.

Hon vill passa på att tacka två kreatörer bakom filmen.

– Tomas Nilsson och Ludwig Roth har gjort ett fantastiskt arbete med det här projektet, säger hon.

Utmärkelsen 100-wattaren belönar kommunikation som fungerar, det vill säga kommunikation med bevisad effekt genom hög kreativitet. Kommunikationens mål ska vara väl definierat och resultatet ska kunna mätas. Utmärkelsen är uppdelad i tre prissteg som de gamla glödamporna med 50, 75 och 100 watt. Under tisdagskvällen blir det klart om "Bakom fasaden" vinner.