Edvin pluggar tredje året på det femåriga civilingenjörsprogrammet. Idén till en obemannad affär fick han för två år sedan. Hans mamma bor i Ekängen och det är åtta kilometer till närmsta mataffär.

– Jag tog kontakt med kommunen om att få arrendera 200 kvadratmeter mark vid återvinningsstationen i Ekängen. Sedan har det tagit ungefär två år att utveckla systemet och bygga tekniken som integrerar mellan kunden, bank-id och butiken.

Attefallsstugan byggde Edvin först i ett Cad-program i datorn, planka för planka. Därför visste han exakt vad som skulle gå åt när hans lilla snickeriprojekt, som han försynt kallar det, inleddes i somras.

Artikelbild

| ”Min mamma som bor här i Ekängen har åtta kilometer till närmsta matbutik. Jag tänkte att det borde gå att lösa, så att hon slipper åka så långt för kompletteringsköpen”, säger Edvin Johansson som själv byggt och idag öppnar sin helt obemannade mataffär.

Nyfikenheten hos Ekängenborna har varit stor och under hela byggperioden har ett tiotal människor dagligen stannat till för att förhöra sig om vad som är på gång.

Klockan fem i morgon är det så premiär för den 22 kvadratmeter lilla och obemannade mataffären {Auto_mat}. Runt klockan 8 ska Edvin själv finnas på plats och bjuda på gratisfika med nybakade kardemummabullar.

– Tanken var en butik med bara basvaror, men det blev lite mer, konstaterar Edvin när han visar runt.

Förutom färska grönsaker, frukt och bröd (på lördagarna nybakat från Ronaldos) finns här det mesta av det som till vardags används i ett hushåll. Mejeri, fryst lax och kyckling, frysta färdigrätter, kattmat, kryddor, allt för tacomyset, hygienartiklar och pinfärska ägg.

Artikelbild

| Via ditt bank-id tar du dig in i butiken för att sedan ta en korg och strosa omkring och välja varor. Betalar gör du med ett vanligt bankkort i en sjävlbetjäningskassa.

Det var ju med ägg det började när Edvin drog igång förtaget Ägghem tidigare i år. Det har växt med rekordfart och nu kör Edvin hem 3 000 ägg i veckan, 100 stora plattor, till cirka 500 Linköpingsbor. Här är det reportaget.

Edvins {Auto_mat} är en förtroendeaffär som bygger på människors ärlighet. Men inte bara. För att komma in i affären krävs ett mobilt bank-id. Hela området är bevakat av flera övervakningskameror och när affären är stängd mellan klockan 23 och 05 är lokalen larmad via en larmcentral.

Artikelbild

| Inne i Edvins {Auto_mat} finns alla basvaror och mer därtill.

I butiken finns ingen tobak, alkohol eller kontanter.

Priserna då? Som i vanliga småbutiker. 13,90 kronor för en liter mjölk. 15,90 för 500 gram Barillapasta.

Artikelbild

| In i det sista jobbade Edvin under fredagen med att få allt färdigt. Instruktionsskytar skulle upp och färskvaror som nybakat bröd, frukt och grönsaker inhandlas.

Axfood levererar merparten av varorna och så långt det är möjligt köper Edvin in lokala råvaror och produkter.

– Självklart kan jag inte konkurrera med Ica Maxi, men filosofin är att priserna ska vara jämförbara med dem i Coops eller Icas Närabutiker.

Artikelbild

| Edvin Johanssons eftreprenörsskap började tidigare i år då han startade Ägghem. Nu har han 500 Linköpingskunder som han levererar ägg till varje vecka.

Finns planer på en patentering och att små {Auto_mat}:er dyker upp lite varstans?

– Mm. Vi får väl se, ler den unga entreprenören hemlighetsfullt.

Artikelbild

| Under hela sommaren har Edvin byggt på Atterfallsstugan som nu blivit en liten, helt obemannad, mataffär vid återvinningen i Ekängen.

Bolagsnamnet skäms inte för sig. EDVIN Corporation AB.

Vi får nog lägga det på minnet.