Universitetets rektor Helen Dannetun var en av dem som på måndagen fick ta det första symboliska spadtaget för Studenthus Valla.

– Det är fantastiskt roligt att vi är i gång nu. Det här huset kommer att bli omtalat i hela landet – och även utomlands – som något alldeles extra.

Dannetun började själv som student på Linköpings universitet för över 40 år sedan och har sett campusområdet växa fram. Teknikskiften har kommit och gått.

Artikelbild

| Glädjens dag. Magnus Huss från Akademiska Hus, kårordförande Erik Claesson och rektor Helen Dannetun strålade ikapp vid spadtagsceremonin.

– På 70-talet var det populärt med tv-ledd undervisning och det hängdes upp monitorer överallt. Sedan kom de stora datasalarna. I nya studenthuset handlar det mycket om nätverk och om massor av eluttag. Men det viktiga är inte tekniken utan innehållet – att vi skapar mötesplatser där studenter kan träffas, studera, koppla av och ha roligt.

Studenthuset byggs på samma plats där det numera rivna Origo låg. Drygt 15 000 kvadratmeter ska det bli och med sina sju våningar kommer det att sticka upp rejält bland universitetets två- och trevåningsbyggnader.

Huset är tänkt att bli den naturliga entrén till universitetet och ska bland annat innehålla reception, bibliotek, restaurang och kafé. All personal som studenterna behöver träffa ska finnas här, alltifrån studenthälsa till studievägledare.

Framför allt ska studenthuset innehålla studieplatser, hela 900, i alltifrån grupprum till enskilda bås. En tydlig trend är nämligen att studenter inte längre vill sitta hemma och plugga. I studenthuset är det meningen att de ska kunna studera under dygnets alla timmar.

Artikelbild

| "På 1970-talet cyklade vi hem till Ryd och pluggade. Nu vill studenterna sitta här på universitetet", konstaterar rektor Helen Dannetun.

– Alla våra enkäter visar att det är fler och bättre studieplatser som efterfrågas. En utbildning är inget solorace på fem år, man vill kunna ta hjälp av varandra och studera tillsammans, säger Erik Claesson, ordförande i Linköpings teknologers studentkår.

Studenthuset byggs av Peab och ska stå klart sommaren 2019. White Arkitekter har ritat huset som får en karakteristisk silhuett med en trekantig konstruktion med solpaneler på taket. Solcellerna ska bidra till att klara de tuffaste miljökraven – miljöbyggnad Guld.

Artikelbild

| "Det blir jättebra med all studentservice samlad på ett ställe", säger kårordförande Erik Claesson.

Akademiska Hus står som beställare.

– Det här är ett stort och viktigt projekt för oss. Det är inte varje dag vi bygger ett nytt hus för 400 miljoner kronor. Men sammanlagt i landet har vi faktiskt pågående och planerade projekt för 21 miljarder kronor, berättar Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.