Ett klick och du har visat ditt intresse. Så fungerar rekryteringsföretaget Xameras app som nyligen lanserades.

– Vi vill sänka tröskeln för att söka jobb och få intresserade att kontakta oss. Den som använder vår app visar sitt intresse med ett klick. Sedan går vi vidare tillsammans i en dialog med den jobbsökande, säger vd:n Jacob Svensson.

Xamera som är relativt nystartat har sitt fokus på rekrytering av teknologstudenter och unga ingenjörer, vilket också är ett skäl till att man tror på appen.

Artikelbild

| Jobbsökar-appen.

– Rekryteringsföretag har nog generellt fokuserat mer på mänsklig kontakt än på teknik. Men vi tror på en vass kombination av båda. Vi tror att vår målgrupp uppskattar och tar till sig den här tekniken snabbt, säger Jacob Svensson.

Den som skriver en ansökan vill kanske att den ska vara väldigt noggrann, hur går det ihop med snabbheten som du beskriver?

– Det är en bra fråga. Men knapptryckningen är egentligen bara en intresseanmälan. Man kanske sitter på jobbet, ser annonsen och klickar. Sedan går vi vidare därifrån med en dialog. Det är ett enkelt sätt att undersöka nya karriärmöjligheter. I appen finns också möjligheter att lägga upp hela sitt cv och spara det, eller länka till en digital lagringsplats där man har sparat sina arbetsprover och betyg.

Den nya appen har också en filmfunktion där den arbetssökande kan filma sig själv.

– Den funktionen tror vi mycket på. Det ger en extra dimension för den sökande. Tillsammans med att vi också satsar på att erbjuda arbetsgivarna en möjlighet att presentera sitt företag med hjälp av rekryteringsvideor som kompletterar annonserna, säger Jacob Svensson, vd för Xamera i Linköping.

Med satsningen på rörlig film har man tagit in studenter från Linköpings universitet. Oliver Wettergren läser annars teknisk fysik men kommer att arbeta med videoredigering på Xamera.

– Det ska bli väldigt roligt. Jag är självlärd inom kamerateknik och redigering, men har hållit på med det aktivt i många år, säger Oliver Wettergren.

Jacob Svensson räknar med att företaget behöver fyra personer som kan arbeta på deltid med videoredigering. Filmerna på företagen ska Xamera själva kunna fota.

– Vi kommer att utbilda oss så att vi kan filma vid våra kundbesök, säger Jacob Svensson.