På onsdagen arrangerade Saab ett seminarium om Gripen-projektet för journalister och finansanalytiker. Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics, berättade att utprovningen av den nya Gripen-versionen, kallad E, går enligt plan. Det första testflygplanet, 39-8, flög första gången den 15 juni förra året och snart kommer två nya testflygplan, 39-9 och 39-10, att lyfta från Saabfältet i Linköping.

– Flygplanet är mycket pålitligt och vi förbereder oss nu för nästa fas i utprovningsprogrammet.

Jonas Hjelm framhöll att Saab fortsätter att utveckla den nuvarande versionen av Gripen, C/D, parallellt med utvecklingen av nya Gripen.

Artikelbild

| Saab hoppas sälja träningsflygplanet Gripen Aggressor till Storbritannien och USA.

– Det finns ett fortsatt stort intresse för Gripen C, sade Jonas Hjelm, och påpekade att det främst är mindre länder som tittar på C/D-versionen.

Richard Smith, marknads- och försäljningschef för Gripen, avslöjade att Saab hyser förhoppningar om att sälja Gripen till tretton länder som i nuläget använder andra stridsflygplan. I Europa handlar det om Finland, Schweiz, Slovakien, Bulgarien, Österrike och Storbritannien. Det sistnämnda landet framstår kanske som en överraskning men i det fallet handlar det om den version av Gripen som Saab kallar för Aggressor – ett stridsflygplan som kan fungera som fiendeplan i samband med luftstridsövningar.

– För Storbritanniens del kan handla om mellan sex och tio plan. Det finns även en enorm marknad för denna typ av plan i USA. Det handlar om cirka 30 000 flygtimmar per år på olika flygbaser i USA, sade Richard Smith.

I Asien har Saab ännu så länge bara en Gripen-kund i Thailand. Företaget hoppas dock sälja planet även till Indien, Filippinerna och Indonesien.

Artikelbild

| Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

– Indonesien valde nyligen att köpa ryska stridsflygplan, men vi ser ändå att det finns en möjlighet för oss i det landet, sade Richard Smith.

I Nordamerika är siktet inställt på att försöka sälja den nya Gripen-versionen till Kanada.

Artikelbild

| Premiären. Nya Gripen E lyfte från Saabfältet i juni förra året.

– Det handlar om 80 plan. Vi har en dialog med Kanada sedan början av året, sade Richard Smith.

Saab har redan tecknat kontrakt om att leverera 36 Gripen-plan till Brasilien. Den affären har gjort att flera sydamerikanska länder intresserar sig för det svenska stridsflygplanet. På onsdagen nöjde sig Richard Smith med att nämna att Colombia är ett tänkbart köparland. I Afrika pekas Botswana ut som en möjlig kund.