Ett av Sveriges största spelkonvent har återigen startat. Runt 2 000 besökare och spelare räknar konventets chef Helené Holmkvist med.

– Här spelas allt från brädspel och rollspel till figurspel. Dessutom finns det lajv och då kanske utan en vanlig spelplan som de flesta är vana vid. Det blir mera sociala interaktioner istället. Vanliga tv-spel har vi inte mycket av, det får man spela hemma. Här får man vara social på riktigt, säger Helené.

Intresset för brädkonvent verkar öka ju mer det digitala tar över våra liv, säger Helené Holmkvist. Fia med knuff eller Monopol är inte representerade här, istället är det de nyare spelen som finns i leksaksaffärerna. Genomgående är att det handlar om strategier, att tänka i flera led.

Artikelbild

| "Jag går på fyra konvent om året, här på Lincon är det sjätte gången och jag är tretton år nu" säger Rut Haraldsson

Under konventet avgörs även SM i kortspelet Magic.

– Magic The Gathering är ett samlarkortsspel där man skapar sin egen kortlek med gamla och nyutgivna kort, berättar Daniel Alström.

Varje omgång är en strid mot mäktiga trollkarlar. Spelet har sin grund i gamla rollspel, men påminner i sina strategier om poker fast med mer komplexa regler.

Rut Haraldsson, 13 år, deltar i Lincon för sjätte gången.

Artikelbild

| "Spelen handlar om resurser, att byta dem mot andra och på så sätt optmera, och få så mycket poäng som möjligt. Så går det till på Lincon" säger Helené Holmkvist, projektledare

­– Jag åker på fyra konvent om året. Lincon är det bästa tycker jag personligen. Jag spelar en väldigt mixad blandning av brädspel, allt från korta till extremt långa. De varierar också mycket i svårighetsgrad. Roligast är "Ticket to Ride: Switzerland". Jag och min pappa arrangerar tävlingar med det spelet under helgen, säger hon.