En tvåvåningsvilla på Arbetaregatan 10 kommer att få lämna plats för ett nytt hus med tolv bostadsrätter. Huset byggdes i början av 30-talet och hade då plats för fyra familjer.

För ett par år sen köpte Kourosh Farhang fastigheten. Hans företag Acasa bostad AB byggde i Vallastaden och det var i samband med det som han fick anledning att vara i Linköping.

– Vi köpte faktiskt det här huset för att husera våra byggare, sen upptäckte jag att detaljplanen tillåter mer, berättar han.

Artikelbild

| Arbetaregatan 10 i Tannefors rivs. Det lilla huset i bakgrunden ska sparas.

Det han nämner är skillnaden mellan att få något byggt hyfsat snabbt eller att tvingas vänta i flera år. Där hans fastighet ligger gäller en stadsplan från 1960 och enligt den får man bygga två våningar och utöver det inreda vinden.

Därför bygger han just så.

Det nya huset utnyttjar vad som maximalt går att göra utan en ny detaljplan och det blir då tolv små lägenheter. Samtidigt sparas det lilla gårdshuset från tidigt 1900-tal. Det finns flera skäl till det, dels ligger det nära grannfastigheten så om det revs är det tveksamt om bygglov skulle beviljas för något nytt, dels ser Kourosh Farhang en möjlighet.

– Det lilla gula huset ska bli för en familj. Jag gjorde ett liknande projekt som detta i Nacka och ett sånt litet hus blir otroligt charmigt och eftertraktat så jag är inte alls intresserad av att riva, det tillför ganska mycket karaktär, säger han.

Artikelbild

| Arbetaregatan 10 i Tannefors ska rivas. Det gula huset till höger sparas.

Dessutom har en kulturmiljöutredning gjorts som pekar ut det lilla huset som värt att bevara.

Kourosh Farhang har redan bildat bostadsrättsföreningen Kocken men han är egentligen inte främmande för att bygga hyresrätter.

– Men här köpte vi nog för dyrt, byggrätten är inte så stor att det blir lönsamt med hyresrätter. Då skulle hyran kunna bli runt 9 000 kronor i månaden för en etta och det vill jag inte.

Planen är att riva i mars och det nya huset ska sedan stå klart andra kvartalet år 2020. Bygglovet är beviljat, men beslutet har ännu inte vunnit laga kraft. Det finns grannar som haft synpunkter under ärendets handläggning och de har rätt att överklaga.

Kourosh Farhang bor i Stockholm, men bygger i flera olika städer. Han skrattar när han förklarar varför.

– Jag har inte kapitalet för att jobba i Stockholm.

De andra förändringar som är på gång i Tannefors rör hus utmed Nya Tanneforsvägen, men dessa projekt kräver ändring av detaljplanen. Just nu verkar det dra ut på tiden en bra bit in på 2020-talet.