När Theresa Arnell fick sitt fjärde barn började hon på allvar fundera över sin arbetssituation. En längtan efter att styra över sin egen tid växte sig allt starkare, och under föräldraledigheten bestämde hon sig för att öppna eget företag. Med många års erfarenhet som sjuksköterska och barnmorska, bland annat på förlossningen och ungdomsmottagningen i Linköping, bestämde hon sig i maj för att öppna en egen mobil vaccinationsmottagning. På Blocket hittade hon en gammal husvagn, och slog till direkt.

– Det var en riktig gammal 80-talsvagn med brun klädsel och plysch. Nu har jag och min man gjort om den helt och hållet, klätt om dynor och lagt golv.

Hon visar runt i vagnen, som nu är ljus och fräsch. Trots sin ringa storlek rymmer den både patientmottagning och kontor med laptop och skrivare. Theresa har även köpt ett förtält som kan användas vid dåligt väder.

Artikelbild

| Egen tid. Tanken på att kunna styra över sin egen tid lockade Theresa Arnell att starta egen låda. Eller snarare egen husvagn.

Varför just en vaccinationsvagn?

– Jag insåg jag att det kommer en vaccinationsvagn från Nyköping hit till Linköping med jämna mellanrum, och jag tänkte att vi är väl en tillräckligt stor stad för att ha en egen? Och så tänkte jag att ”då kan väl jag göra det lika gärna”.

Det har gått snabbt för Theresa. I maj registrerade hon företaget, i juni hittade hon vagnen, och nu har hon slutit en överenskommelse med handlarna i stan om att stå med vagnen i anslutning till stormarknader under augusti. På tisdagar rullar mottagningen in på Citygross och på torsdagar tar Theresa emot patienter utanför Coop Forum. Till en början handlar det om vaccin mot fästingsjukdomen TBE, som i regel har sin pik under augusti månad. Någon behandling mot sjukdomen finns inte, och det är därför viktigt att vaccinera sig mot TBE om man befinner sig i högriskområden. Framförallt rör det sig om Stockholms skärgård, men även längs Östersjökusten och runt Vänern och Vättern är risken extra stor att drabbas. Som fyrabarnsmor har Theresa egen erfarenhet av hur trassligt det kan vara att vaccinera barn. Tanken på att kombinera ett vaccinationsbesök med veckans storhandling växte därför fram ganska naturligt.

– Jag har tidigare vaccinerat mina barn inne i stan och det var hemskt! Det var trångt och barnen stressade upp sig. När man går med en femåring som ska få en spruta så vill man bara få det gjort, inte sitta och vänta. Nu kan man storhandla och passa på att vaccinera sig samtidigt.

Artikelbild

| Renoveringsprojekt. Under sommaren har Theresa Arnell och hennes man Christian rustat upp den gamla husvagnen från 80-talet.

Med den hemtrevliga husvagnen hoppas Theresa att vaccinationen ska bli mer angenäm. Den spruträdde, såväl barn som vuxen, kan även få ligga ner på soffan.

Till en början satsar Theresa bara på TBE-vaccin. Om verksamheten går bra så slår hon upp portarna igen i november, när säsongen för influensa drar igång. Men fram till dess stundar en sensommar med mycket flexibel arbetstid.

Artikelbild

| Högsäsong. Augusti är den månad under året med flest registrerade TBE-fall i Sverige.

Blir det någon husvagnssemester?

– Haha! Tanken var faktiskt från början var att vi skulle åka till Bullerby Cup hela familjen, men nu har jag blivit så rädd om min lilla vagn, så jag vill knappt att barnen går in där.