När hon slutade vid årsskiftet 2014/15 hade hon varit en stark profil inom Liberalerna i Linköping under många år. Det var dags att dra sig tillbaka, tyckte hon och såg fram mot möjligheterna att kunna gå en kurs kvällstid, ha tid för böcker, korsord och slippa plöja kommunala handlingar i tid och otid.

Det var då. Nu har det gått tre år och hon är tillbaka. Men den här gången gäller inte uppdraget kommunpolitiken utan en plats i partistyrelsen

– Ja, den här nomineringen känns väldigt hedrande. Men det blir landsmötet som kommer att avgöra, säger Linnea Darell.

Hon skrattar när jag påminner henne om det hon sa för tre år sedan, det där om att läsa böcker och lösa korsord.

– Jodå, men nu har jag gjort det i några år så nu känner jag lite lust igen.

Linnea Darell försvann ur kommunpolitiken, men släppte aldrig sitt arbete med funktionshinderfrågor. Hon har hela tiden fortsatt sitt engagemang i nätverket Funktionella Liberaler.

Om hon nu blir vald, vilket allt tyder på, så är det framförallt inom det området hon vill stärka partiets politik och profil.

– Att sitta i partistyrelsen är att ha en position för att debattera och bilda opinion. Det måste vi dessutom hjälpas åt med allihop. Vi är en liten riksdagsgrupp.

Varför har du blivit ett av sex nya namn som föreslagits?

– Jag tror det är mitt engagemang för funktionshinderfrågor och LSS, säger hon.

Hon konstaterar att inom det området finns det i dag mer att göra än någonsin.

– Politiken för funktionshinderfrågor har ju tagit en vändning som väl ingen, som jobbat med frågorna, hade kunnat tänka sig, säger hon.

Liberalernas landsmöte hålls 17-19 november.