Träden behövdes från början för att stabilisera kanalbanken och ge skugga åt dragdjuren, som drog fram de motorlösa segelfartygen.

Sedan dess har sjukdomar och stormar slagit ut många träd och bara runt 10 000 är kvar.

För att få stopp på minskningen startades 2009 ett trädfadderprojekt. 15-20 nya träd om året behövdes bara för att behålla nivån.

Artikelbild

| "Jag hoppas att Göta Kanal får leva kvar många år till", säger Karin Vång.

Under tisdagen hölls en trädfadderceremoni i Ljungsbro.

– Idag planteras 21 lönnar som privatpersoner och företag har skänkt eller fått som presenter. Sedan fadderprojektets start har 1 000 nya träd återplanterats men målet är de ursprungliga 16 000. Förutom lönn planterar vi ek, alm, bok, lind, oxel och kastanj, säger Roger Altsäter, VD i Göta kanalbolag.

Ett 50-tal personer var på plats i diset vid kanalbanken och för en av dem, Karin Vång, var tillfället särskilt känslosamt. Hennes farfars farfar var en av soldaterna som var med om kanalbygget.

– Det känns väldigt stort att få ett träd planterat i mitt namn vid kanalen. En vanlig present är inget jämfört med detta. Våra barn växte upp här och vår anfader var ju med och byggde kanalen. Han hette Anders Kjällström och fick en medalj för sin insats, säger Karin Vång.

Artikelbild

"Sedan fadderprojektets start har 1 000 nya träd återplanterats men målet är de ursprungliga 16?000", säger Roger Alsäter, vd för Göta kanalbolag.

Den kommande vintern blir intensiv runt kanalen. 88 olika renoveringsprojekt ska vara klara inom en femårsperiod och detta blir den tredje vintern.

– Staten vill rädda Göta Kanal för framtiden och har som ägare skjutit till 500 miljoner kronor. Nu kan vi reparera och återställa till ett säkert skick, säger Altsäter.