När Apotekaregatan grävs upp för att byta ledningar passar kommunen på att göra om en bit av Storgatan till sommargågata. Det handlar om sträckan Sankt Larsgatan–Läroverksgatan och perioden 17 juni–25 augusti.

Restauranger och caféer får under de tio veckorna möjlighet att ha uteservering på gatan. Hittills har sex företag sökt och fått markupplåtelse från kommunen: Backen, Chocolat, Horse & Hound, Hamlet, Gallo och Ronaldo's.

Men man kan sitta på Storgatan och Stora torget även utan att konsumera.

– Vi placerar ut 17 kombinerade sitt- och planteringsmöbler längs gatan. Vi kommer att sätta tre olika sorters körsbärsträd i dem. De ska planteras ut på olika ställen i staden när den här perioden är slut, berättar Lisa Markström, landskapsarkitekt på Linköpings kommun.

Antalet 17 har valts för att symbolisera FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

– Vi försöker tänka miljövänligt. Möblerna är gjorda i obehandlat lärkträd som står emot väder bra. Vi räknar med att kunna använda dem i olika sammanhang i staden, säger Lisa.

Kanske kan möblerna stå på Storgatan även kommande somrar.

– Det är superspännande att få testa det här konceptet för första gången i Linköping. Från min sida hoppas jag att vi får möjlighet att göra sommargågata även kommande somrar. Men det är förstås beroende av hur det går, om det uppskattas av Linköpingsborna, säger Lisa Markström.

Bussarna kommer under sommaren att ledas om via Drottninggatan. Varutransporter har möjlighet att köra på vissa delar av Storgatan.