Meteor är en avancerad radarjaktrobot som kan användas för bekämpning av många olika typer av luftmål i alla väder, dag som natt. 2016 blev svenska flygvapnets Gripen-plan de första i världen att utrustas med Meteor. Roboten har utvecklats gemensamt av Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Sverige.

I oktober genomfördes en provflygning med nya Gripen E och Meteor. Det första Gripen E-flygplanet lyfte från Saabs flygfält i Linköping med två Meteorrobotar.

– Flygplanet fortsätter att prestera enligt våra förväntningar, precis som det gjort under hela utprovningsfasen med extern last. Jag ser verkligen fram emot nästa steg i flygutprovningsprogrammet, vilket kommer att ta oss närmare en fullständig vapenintegration. Meteor gör Gripen E till ett extremt kapabelt stridsflygplan, överlägset i luftrummet, säger Robin Nordlander, testpilot på Saab, i en kommentar.

Tidigare har Saab meddelat att så kallade separationsprover har genomförts vid provplatsen Vidsel i Norrland. Under testflygningarna, som genomfördes i oktober med det första Gripen E-flygplanet, avfyrades en jaktrobot av typen IRIS­­–T. Dessutom fälldes en extern bränsletank.

Nya Gripen E har beställts av Sverige och Brasilien. Ytterligare två testflygplan ska användas för provflygningar innan planet börjar serietillverkas.