33-listan är ett begrepp som tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden har skapat. I elva år har de vaskat fram nya företag som har en uppfinning som förtjänar uppmärksamhet.

Listan presenterades på onsdagen i Stockholm och under dagen rör sig också ett stort antal investerare i lokalerna. De letar efter morgondagens stjärnskott på investerarhimlen.

En av vinnarna denna dag är Björn Garplind från Linköping. Tillsammans med Anders Friberg är han huvudägare i företaget Invisense. De har utvecklat en fuktsensor som ska sitta på byggmaterial. Dessa byggs in i hus och kan användas för att mäta fukt den dag det behövs. Det är en passiv sensor som är någon tusendels millimeter tjock och poängen är att fukten upptäcks innan skadan blivit stor.

– För oss ger det här med 33-listan uppmärksamhet och det ökar också vår trovärdighet. Det här blir ett bevis på att det vi har fyller en funktion och ett tomrum på marknaden, säger Björn Garplind, vd för Invisense.

Idén till fuktsensorn kom från Peab som hade problem när de byggde Hammarby sjöstad och produkten har forskats fram vid Linköpings universitet.

Invisense AB har än så länge vuxit med egna pengar, banklån, lån från Almi och lite som de inblandade forskarna satsat. Riskkapital behövs inte ännu, men kanske i framtiden.

Det är Ny Teknik och Affärsvärlden som letar upp och väljer ut företagen. Målet är att hitta de teknikbolag i Sverige som har störst möjlighet att bli ledande inom sitt område.

Övriga företag från Linköping är:

Epishine som uppfunnit organiska solceller. Dessa kan ge ström till alla de prylar som väntas komma när "internet of things" växer.

PU sensor som har en teknik för att hitta patienter som riskerar att drabbas av trycksår.

Signality som utvecklat artificiell intelligens för att räkna bollinnehav eller skott på mål i exempelvis en fotbollsmatch.

Från Norrköping tog sig Voysys in på 33-listan

Voysys har utvecklat en vr-teknik som gör det möjligt att fjärrstyra maskiner från långt avstånd.