Det är nyetablerade Linköpingsföretaget The Main Base som nu ska driva utvecklingen och tillverkningen av Cybaeros obemannade helikoptrar i de nya lokalerna i Hackefors. Allt material har redan flyttats från tidigare lokaler i Mjärdevi till Klöverns fastighet på Låsblecksgatan.

– Alla 20 medarbetare hade sagts upp när Cybaero gick i konkurs. I det nya bolaget anställdes åtta nyckelpersoner från 1 september, medan de övriga har hittat andra jobb. Våra medarbetare är engagerade och vi alla vill att det nya företaget kommer i gång så snabbt som möjligt, säger Tommy Magnusson, Cybaeros senaste vd och nu vd för The Main Base.

Läs mer:Förvaltaren: "Det finns intressenter".

Artikelbild

| Cybaero helikoptrar har flyttats från Mjärdevi till deras nya hem i Hackefors.

Läs mer:20 anställda i Cybaeros konkurs.

När han startade det nya bolaget i mars i år satt han också i Cybaeros bolagsstyrelse. Samtidigt blev han även Cybaeros vd fram till konkursen i somras. Att hans konsultföretag tog över Cybaero ser han som ett naturligt steg, även om det inte var planerat.

– Det var aldrig meningen. Jag och alla mina medarbetare jobbade hårt in i det sista för att rädda Cybaero kvar på börsen. Trots att Nasdaqbörsen stängde av företaget ordnade vi en ny finansieringsmodell. När vår advokat till slut fick Nasdaq att ändra sig, var det försent. Det fanns inget liv kvar i företaget. Vi hade också en plan B och det var konkurs, säger Tommy Magnusson, när vi möter honom i den nya fastigheten.

En hel del av kontorsmöblerna och helikoptrar är redan på sin rätta plats. Ett visningsrum är fortfarande i inredningsfasen. När det blir klart ska det lysa på nätterna och helikoptrarna kommer att synas på långt håll.

Artikelbild

| Cybaero helikoptrar har flyttats från Mjärdevi till deras nya hem i Hackefors.

– En konkurs kan ses som ett misslyckande, särskilt med tanke på de många aktieägare i Linköping som har förlorat sina pengar. Men vi räddade Linköpingsprodukten, helikoptern som vi verkligen tror på, säger Tommy Magnusson.

Läs mer:Linköpingsbolag utreds för regelbrott.

Artikelbild

Det fanns flera intresserade köpare men vissa föll bort eftersom konkursförvaltaren ville sälja bolaget enbart till ett svenskt bolag. Michael Auerbach, amerikansk investerare som i flera år – fram till konkursen – har varit ordförande i Cybaeros bolagsstyrelse, hade också ett bud på konkursboet.

– Till slut blev det Michael Auerbachs bud som antogs. Han köpte aktier i bolaget The Main Base och då kunde vi köpa konkursboet. Han, jag och våra medarbetare, vi alla tror på att vi ska lyckas på marknaden, säger Tommy Magnusson.

Artikelbild

Men Cybaeros obemannade helikopter har fått kritik?

– När vi startade 2004 fanns det nästan ingen marknad och riktningen var mot försvarssektorn. Vi satsade allt på affärer med Kina som sedan stoppades. För en stor affär fick vi inte betalt, vilket ledde till finansiella problem. Men nu är det annat. Först nu finns det förutsättningar för vår produkt. Det finns en stor marknad inom den civila sektorn som vi tänker satsa på i fortsättningen.

Har inte konkurrensen också ökat?

– Jo, men vår produkt står sig bra jämfört med de andra och vi har många nya spår på gång. Vi tittar på ny forskning för att utveckla produkten ännu mer och vi tror på samverkan med andra innovativa företag och även med våra konkurrenter. Den ena konkurrenten är granne med oss.

Tommy Magnusson har en lång erfarenhet inom flygbranschen och räds varken konkurrenterna eller framtiden. Han är utbildad flygtekniker, ingenjör och pilot och har både flugit och jobbat som flygtekniker inom försvarsmakten. På hans CV står det bland mycket annat att han ansvarade för kungahusets flyg under en period och jobbade med att sälja JAS Gripen till Thailand. Han utvecklade och drev även Skyways AB Maintenance, ett företag som sysslade med flygunderhåll. Tommy Magnusson har också under en lång tid varit konsult och haft dubbla jobb. Hans syn på framtiden är väldigt positiv.

– Vi har utvecklingsmöjligheter, har oerhört engagerade och duktiga medarbetare som gillar "sin" produkt och helt nya förutsättningar. Vår tid kommer.