Att gå tillbaka till ett fysiskt aktivt liv efter förlossningen är viktigt för hälsan. Men urinläckage och besvär med diastas, delade magmuskler, är både normaliserat och tabu att prata om, vilket hindrar mammor från att träna och söka hjälp i vården för problemen.

Det menar mammamage-tränarna Camilla Rehn och Madelene Andersson som håller i särskilda träningspass för kvinnor som fött barn.

– Vi vill visa att man visst kan träna innan och efter att man fött barn, säger Camilla.

Artikelbild

| Mammamage-tränarna Camilla Rehn och Madelene Andersson finns på plats på Campushallen under internationella Mamatummy Day den 25 april.

Det internationella Mamatummy Day startades av naprapaten Katarina Woxnerud, som skapat träningsappen MammaMage och som sedan 2014 utbildar naprapater, sjukgymnaster och personliga tränare till att bli certifierade mammamage-tränare. För tredje gången bjuder lokala mammamage-tränare in till föreläsningar och workshops på Campushallen för att informera om felaktivering av bäckenbottenmuskler, vad delade magmuskler innebär och hur man kan träna detta.

Viktigt att veta är att det går att få tillbaka funktionerna i magmusklerna och bäckenbotten. Men Camilla och Madelene möter ofta mammor som tränar fel eller inte alls. På en del träningssidor på internet uppmanas mammor att göra "plankan", att stå på armbågarna och på tårna med en helt rak kropp för att träna magmusklerna, men plankan kan förvärra om den inte görs rätt.

– Mammamage-träning innebär att man ska lära sig att hitta kontrollen över magmusklerna igen och våga träna. Magmusklerna är också viktiga för bäckenbotten och att inte få ont i ryggen, säger Madelene som sedan 16 år också arbetar som barnmorska.

Enligt henne är det inte normalt att kissa på sig under träningen.

Artikelbild

| – Vi vill visa att man visst kan träna innan och efter att man fött barn, säger Camilla Rehn, som också är personlig tränare.

– Olyckor kan ske men så ska det inte vara, säger hon.

Från vården får nyförlösta rådet att knipa underlivet.

– Thats it liksom, säger Camilla.

I år samverkar Mamatummy Day med DiastasUpproret, en namninsamling för att nationella riktlinjer för mammor med rektusdiastas ska införas. Under graviditeten delar sig magmusklerna på alla, men för vissa drar de aldrig ihop sig tillräckligt igen. Då kallas det rektusdiastas och innebär mycket lidande för kvinnan.

– Oftast får kvinnorna stånga sig blå för att få hjälp, men så får de inte hjälp utan får bekosta operation av magmusklerna som en skönhetsoperation istället för att kunna träna. Det är fel, säger Camilla.