De östgötska bostadsrätterna blev 1 procent billigare under perioden november–januari jämfört med kvartalet innan. Det är en relativt blygsam sänkning – riket som helhet noterades för minus 6 procent, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Vi kan skönja en viss dämpning av nedgångstakten, även om den allmänna trenden är fortsatt negativ, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Enskilda kvartalssiffror som denna ska tas med en nypa salt. Särskilt i mindre kommuner kan enskilda byggprojekt som släpps på marknaden påverka statistiken. I Mjölby steg till exempel bostadsrätterna under det senaste kvartalet med hela 24 procent. Även Norrköping noterades för en höjning, 3 procent, medan Linköpingspriserna sjönk med 6 procent.

Villapriserna gick förra kvartalet ner med 3 procent, både på riksnivå och i Östergötland. Mest föll de i Motala, 7 procent, följt av Mjölby, 6, och Norrköping 5. I Linköping stod priserna stilla, medan det i övriga kommuner gjordes för få affärer för att Mäklarstatistik ska lämna ut några procentsiffror.

De senaste månadernas prisfall har inte raderat ut hela uppgången från 2017. På ett år har bostadsrätterna i Östergötland gått upp med 9 procent och villorna med 4.

De flesta av landets län har en positiv årsutveckling för villor, berättar Per-Arne Sandegren som också konstaterar att det är mycket stora skillnader på prisnivåer.

– Man får 20 medelvillor i Hultsfred för samma pris som en i Lidingö, säger han.