Det är inte helt lätt att hitta en passande fritidsaktivitet om man har en funktionsnedsättning, menar Östergötlands idrottsförbund. Eller för den delen ens att våga testa något nytt. För att fler ska komma i rörelse och komma över tröskeln till den lokala idrottsföreningen, anordnade förbundet tillsammans med Linköpings parasportförening en aktivitetsdag i Skäggetorpshallen under lördagen.

– Vi vill genom en sån här dag minska avståndet till en idrott och ge besökarna en chans att skapa kontakt med olika föreningar, säger Mattias Sköld som är sakkunnig i parasport.

Anthon Bergström kom till Skäggetorp från Norrköping tillsammans med sin pappa Andreas.

Artikelbild

| Spindelmannan, också kallad Emanuel Kamberi, testade på att spela innebandy och att cykla. En enkel match för en smidig spindelman.

– Anthon börjar komma upp i den åldern då det är dags för att komma igång med någon aktivitet, men vi vet inte riktigt vad än.

4-åriga Anthon har flera ledfelställningar i ben och fötter och sitter delvis i rullstol. Den här dagen testar han på golf, men det är lite svårt att få kläm på putten.

Lite längre bort i hallen spelar spindelmannan innebandy som en gud. Bakom superkrafterna gömmer sig Emanuel Kamberi som bor i Skäggetorp.

– Han brukar spela fotboll med familjen och så går vi promenader. Vi får väl se vad vad han tycker om att göra mer efter idag, säger hans mamma Bayramsaa Kamberi.

Artikelbild

| 4-åriga Anthon Bergström provade sig fram för att hitta rätt klubba för den bästa putten.

Spindelmannen hoppar högt när han skjuter med klubban. Det syns att han älskar det här.

Att aktivitetsdagen den här gången lagts i Skäggetorp är ingen slump. Idrottsförbundet har jobbat med att få en överblick på hur det ser ut med just aktiviteter för funktionsnedsatta i stadsdelen och undersökningen visar att få hittar till föreningarna.

Artikelbild

| Tummen upp! Emanuel Kamberi hade roligt tillsammans med sin familj i Skäggetorpshallen.

– Det är en målgrupp som är svår att nå här, säger Ayar Shekha som jobbar som idrottssamordnare i just Skäggetorp.

– I vissa familjer kan en funktionsnedsättning vara något skambelagt, men ofta handlar bristen på aktivitet på okunskap kring hur utbudet ser ut.

Artikelbild

| En dag i veckan brukar Filo Meno hjälpa till i verksamheten på Fontänen i Linköping, men den här dagen tog han med sina bordtennisskills till Skäggetorp.

Uppskattningsvis besökte ett 50-tal personer aktivitetsdagen den här gången. En siffra som arrangörerna är mer än nöjda med.

– Det är bara ren glädje, utbrister Mattias Sköld och förklarar att det skulle ha räckt med att en enda person hittade en ny aktivitet för att alla ansträngningar skulle vara värt det.

Artikelbild

| Aktivitetsdagen lockade många nyfikna att testa på idrotter som man annars kanske inte skulle komma i kontakt med. På plats fanns åtta olika föreningar från länet representerade.

– Glädjen från besökarna när de får testa på nya saker smittar verkligen. Nu när uppslutningen var så god hoppas vi det kan bli fler tillfällen.