Den senaste veckan har elpriset varit upp och nosat på 50 öre kilowattimmen i snitt som dagsnotering, enligt elbörsen Nordpool. Det är klart högre än snittet så här långt i februari och vintern i stort.

Det är högre än på väldigt länge, säger Faraz Azima, vd på prisjämförelsesajten Elskling.

Tvåsiffrigt

Väderprognoserna pekar på tvåsiffriga minusgrader i stora delar av Sverige nästa vecka, även långt ner i södra Sverige, åtminstone nattetid. Det kan få elpriset att sticka upp till närmare en krona om kylan breder ut sig, bedömer Faraz Azima. Då landar snittpriset för februari sannolikt över 41 öre per kilowattimme, den högsta nivån sedan februari 2012.

I januari låg elpriset i genomsnitt på 32 öre.

Så för en villaägare som förbrukar runt 3 000 kilowattimmar i månaden blir kostnaden runt 400 kronor högre jämfört med januari, säger Faraz Azima.

Men elen blir inte bara dyrare. Dessutom gör man som konsument sannolikt av med mer el när det är kallare, så effekten blir om inte dubbel så åtminstone större.

Flyttad skatt

Sedan årsskiftet är elskatten flyttad från elhandelsräkningen till elnätsfakturan. Så det kan i det här läget se ut som om man fått rabatt på elpriset. För den som får elnätsfakturan kvartalsvis väntar en rejält sockrad faktura i stället senare i vår, enligt Faraz Azima. Ovanpå det har bland annat Vattenfall från årsskiftet höjt elnätsavgiften relativt kraftigt ännu en gång.

På ett år hade elen i genomsnitt i januari blivit fem procent dyrare, enligt Statistiska centralbyrån (SCB), betydligt mer än den allmänna inflationen som ligger på 1,6 procent.