– Det är viktigt att synliggöra kvinnorna inom IT-branschen som fortfarande är ganska mansdominerad. En av fem anställda i branschen är kvinnor, säger Erika Sandström, samordnare i nätverkets Linköpingsgrupp.

Nätverket bildades inom IT-konsultföretaget Sogeti för fem år sedan och hette då Winn IT med syftet att nätverka bland kvinnor i hela IT-branschen. Sogeti finns på 14 orter i Sverige och nätverket innehåller på så vis nära 1 000 medlemmar som finns på olika företag i de städer är nätverket är aktivt.

I veckan som gick höll de en av sina nätverksträffar med middag och föreläsning, precis som vanligt, i Linköping. Fast med den skillnaden att det var femårsjubileum, med cirka 70 anmälda deltagare från ett 30-tal företag.

– Det är roligt att nätverket fungerar. Det är fortfarande viktigt att kunna träffas och prata om saker som rör oss kvinnor i branschen, säger Helena Rosengren som var en av dem som drog igång nätverket i Linköping.

Varför behövs det?

– Kvinnor hamnar ofta på vissa positioner. Att vara spindeln i nätet, utan att vara chef, är till exempel ganska vanligt. Vi kan peppa varandra att våga ta plats, säger Erika Sandström.

Under kvällen hölls ett föredrag om virtual reality som många nu tror kommer är på väg att slå igenom. Deltagarna fick testa olika tekniska produkter och föredraget av Sogetis interaktionsdesigner Fredrik Jonsson var kopplat till hur tekniska framsteg inom spelutveckling och virtual reality kan göra stor nytta på andra platser inom samhället.