Hårt pressad lämnade styrelsen ifrån sig en åtgärdsplan till myndigheterna efter avslöjandet att företaget medvetet fuskat med vissa dieselmotorer för att få ner utsläppsvärdena.

Som väntat valdes koncernens tidigare finanschef, Hans Dieter Pötsch, till ny ordförande. Han var fåordig, men konstaterade att det kommer att ta tid att få alla fakta på bordet och därmed dröjer det innan det går att ge mer omfattande information om hur fusket har gått till, rapporterar Reuters.

"Jag kommer att göra mitt yttersta för att ta fram hela sanningen om vad som har hänt", sade Pötsch enligt ett pressmeddelande från Volkswagen.

Advokatfirman Jones Day har utsetts av styrelsen för att genomföra en extern utredning. Enligt Pötsch kommer den inte "att lämna någon sten orörd".

Elva miljoner bilar

Att det blir en utdragen process beskriver också Matthias Müller, som brådstörtat fick ta över vd-posten när den förre så mäktige vd:n Martin Winterkorn tvingades kliva av när skandalen växte.

Till Frankfurter Allgemeine Zeitung säger Müller att det kommer att ta mer än ett år att ta hand om alla berörda bilar. Totalt handlar det om 11 miljoner bilar. Om allt går som planerat ska VW börja återkalla bilar i januari, och samtliga fordon ska vara åtgärdade i slutet av nästa år, enligt Müller.

I vissa fall räcker det med en mjukvaruuppdatering, medan vissa fordon kommer att kräva även justeringar av hårdvaran.

Stoppade leveranser

Volkswagens vd tror att huvudkontoret i Tyskland och inte USA-kontoret låg bakom jättebluffen med dieselmotorerna. Müller uppger att bara ett fåtal anställda var invigda i att mjukvaran manipulerats.

De finansiella konsekvenserna av skandalen går ännu inte att överblicka enligt VW-ledningen.

I Sverige stoppas leveranserna av transportbilen Caddy - den enda modellen som fortfarande säljs med EU 5-motorn som är i centrum för utsläppsskandalen.

-Vi har beslutat att inte leverera ut beställda bilar innan de har fått sin mjukvara uppdaterad på samma sätt som alla berörda bilar, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Group Sverige.

Det handlar om cirka 1 000 bilar.