Med 15 öppna guidningar under sommaren har kommunen lockat många till de unika urbergsgrottorna väst om Rimforsa. Tio till 15 personer har, vid varje tillfälle, utforskat det nästan 100 meter långa grottsystemet. Utöver det har flera förbokade grupper resulterat i ytterligare ett 100-tal besökare.

– Trollegater är ett besöksmål som är jätteviktigt för oss, men även för länsstyrelsen här i Östergötland. Besöksantalet varierar ju lite på grund av väder och vind, men det är många tusen som, på årsbasis, besöker naturreservatet utan guide eller kontakt med oss, berättar Södersten.

När länsstyrelsen, tidigare i år, publicerade en sammanställning av besöksstatistiken från 25 av sina 271 naturreservat hamnade Trollegater på tredje plats, med uppskattningsvis 8 300 besökare varje år och som mest 210 stycken på en och samma dag. På första plats kom Tåkern, i Ödeshögs kommun, med överlägsna 66 900 besökare och tvåa, med 14 000 besökare, ja där hamnade Kindareservatet Hallstad Ängar. Mätningarna av besöksstatistiken gjordes mellan åren 2011 till 2018.

Artikelbild

Under förra året invigdes naturhinderbanan Trollstigen vid naturreserbatet Trollegater i Kinda.

– Förra året invigde vi naturhinderbanan Trollstigen som ett komplement till urbergsgrottorna, men jag skulle vilja se ännu fler satsningar, som till exempel upplevelsetroll i skogen. Det finns mycket som man kan göra för att förbättra upplevelsen, tankar och idéer finns, men sedan måste ju ekonomin gå ihop också, avslutar turismansvarige Ann-Louise Södersten.