Ingen har väl missat det totala grillförbud som råder bland annat i Östergötland? Detta gäller alla typer av grillar, även elgrillar. Är detta något som påverkar köttförsäljningen? En het fråga då våra bönder samtidigt ber konsumenterna att köpa mer svenskt kött.

– Grillningen står ju inte för all matlagning, men det är något som hör sommaren till och därmed en ökad försäljning. Vi märker att kunderna styr om sin handel till mer färdiggrillat och mer färdiga hamburgare. Även försäljningen av köttfärs ökat, berättar Malin Dahlberg på Hemköp i Kisa.

– Nu riktar man mer in sig på råvaror som lämpar sig för ugnen och stekpannan. Dock märker vi inte av någon sänkning av försäljningen. Tvärtom har vi haft en kanonsäsong där bland annat dryck och glass säljer mer än vanligt. Vår glassleverantör har brist på vissa sorter och på öl- och dryckessidan råder det en allmän kolsyrebrist i Europa, på grund av att fabrikerna som producerar kolsyra haft ovanligt långa produktionsstopp sedan i vintras, säger kollegan Leif Johansson.

Artikelbild

| De som älskar att stå vid grillen får snällt vänta ännu ett tag på nederbörd.

– Vi har som mål att alltid ha så mycket svenskt kött som möjligt i butiken, och till hösten så satsar vi ännu hårdare på detta. Jag lider med alla de producenter och företag som drabbas på grund av torkan, menar Johansson.

På Coopbutiken är det liknande tongångar.

– Det kanske inte säljer lika bra som tidigare, fast många köper köttvaror för att frysa in, och använder nu stekpannan och ugnen i mer utsträckning mot att tidigare ställa sig vid grillen. Vi märker också av en ökad försäljning av färdiggrillat från charken under denna sommar, samt en ökad dryckesförsäljning, informerar Victoria Stridh på Coop i Kisa.

På ICA Supermarket i Kisa ansvarar Linda Falk för charken. Hon berättar:

Artikelbild

| Att grilla är något som hör sommaren till, dock råder nu totalt grillförbud i Östergötland. Även för elgrillar.

– Visst har det påverkats kraftigt. Jag har fått gå in och stoppat en del automatiska leveranser som annars skulle komma in till butiken. Nu får vi istället anpassa våra beställningar efter vad vi tror att kunden vill ha. Kanske inte så mycket på grund av grillförbudet, utan mer med tanke på värmen så väljer allt fler färdiga alternativ, så som färdiga mackor, butiksgrillade varor och så vidare. Fast grillsäsongen har nog varit så pass lång, så vi får väl vara nöjda ändå, säger Linda Falk, som även hon märker av bristen på drycker och vatten som blir restnoterade vid beställningarna.