– Jag har egentligen inte så mycket att säga, utan hänvisar till konkursförvaltaren, säger Anders Lind, styrelseordförnde i Polsjärnan i Sverige AB.

Företaget har sitt säte i Sollentuna. Nyligen sattes företaget i konkurs vid Linköpings tingsrätt och advokat Elisabet Gustafsson Lövgren har utsetts till konkursförvaltare.

– Jag har inga kommentarer i nuläget, säger Elisabet Gustafsson Lövgren.

Artikelbild

| Styrelseordförande Anders Lind

Polstjärnan i Sverige AB har haft fokus på en helintegrerad verksamhet för ensamkommande flyktingungdomar. Företaget registrerades hösten 2009 hos Bolagsverket och har sedan dess öppnat ett flertal HVB-hem över hela landet för ensamkommande barn- och ungdomar. Bland annat i Kisa har man ett hvb-hem med som mest ett 30-tal ungdomar och ett tio-tal anställda. Totalt är det drygt 100 anställda som berörs av konkursen. Under 2018 och i år har mottagandet i landet av nyanlända barn- och ungdomar minskat drastiskt.

– Vi har genom åren haft en mycket hög och bra kvalité i våra HVB-hem och vi har haft kontrakt med många kommuner i vilka vi startat HVB-hem. Då mottagandet minskat så har vi en tung ryggsäck då ett 20-tal HVB-hem lagts ner och vi har fortsatta avtal för lokaler som kostar mycket men inte generar något tillbaka, säger Anders Lind.

Konkursen kommer fortsättningsvis handläggas av Attunda tingsrätt.