Efter att ha bott i ett antal länder landade kanadensiskan Rachel Byer i Stockholm för lite mer än fem år sedan. När en nära vän blev utbränd samtidigt som en rad tidningsartiklar larmade om stigande sjukskrivningstal började hon fundera på vilken plats i livet människor känner sig mest stressade.

För många är det i arbetslivet. Som en del av en större organisation har man ofta inte så stor kontroll över sin situation, säger Rachel Byer.

Hon är utbildad i MBSR på avancerad nivå, det vill säga mindfulnessbaserad stressreduktion – ett program utvecklat av medicinprofessorn Jon Kabat-Zinn vid University of Massachussets i USA. Dessutom är hon certifierad yogalärare och yogaterapeut.

Artikelbild

| Yoga är en av de aktiviteter som spelutvecklingsbolaget Dice erbjuder sina anställda varje vecka. Det är en del i deras satsning på friskvård.

Vi tillbringar minst 40 timmar i veckan på jobbet. Jag tror att det är viktigt att vi kan hitta ett utrymme av lugn där, säger Rachel, som sedan två år tillbaka driver "The Office Yogi Sweden", ett företag där hon håller klasser i mindfulness och yoga ute på arbetsplatser.

Hög prioritet

På elfte våningen hos spelutvecklingsbolaget Dice i centrala Stockholm gör sig ett tiotal personer redo för ett lunchpass.

Vi ska börja med en kort meditation. Ta några djupa andetag, instruerar Rachel.
Artikelbild

| Rachel Byer kommer ursprungligen från Kanada, men bor i Sverige sedan fem år tillbaka. Hon är utbildad både inom yoga och mindfulnessbaserad stressreduktion.

Företaget erbjuder sina anställda en rad olika aktiviteter varje vecka, från högintensiv träning till lugn yoga. Det är gratis och bara att dyka upp.

Folk jobbar mycket och då vill vi också kunna erbjuda friskvård. Vi har många olika avdelningar i samma hus. Det här stärker gemenskapen, säger Kristina Pajor, friskvårdsansvarig på Dice.
Artikelbild

| Lugn yoga är ett sätt att komma ned i varv.

Rachel Byer håller yogaklasser här sedan två år tillbaka.

Det är enormt uppskattat och jag vet att det gör nytta. Alla företag tjänar på att personalen mår bra. Den här branschen har en historia av jolt-cola och skräpmat. Vi vill att det ska vara lätt att ha en hälsosam livsstil, säger Kristina Pajor.
Artikelbild

| "Mindfulness tränar oss i att hålla fokus, även när vi blir distraherade", säger Rachel Byer som undervisar både i mindfulness och yoga.

En träningssak

Genom mindfulness övar man på att vara öppen, nyfiken, medveten, närvarande och icke dömande. Det kan hjälpa till att aktivera det parasympatiska nervsystemet, det vill säga kroppens lugn-och-ro-system.

Artikelbild

| "Mindfulness tränar oss i att hålla fokus, även när vi blir distraherade", säger Rachel Byer som undervisar både i mindfulness och yoga.

Ju mer vi tränar, desto bättre blir vi på att ta in de bra saker som sker omkring oss. Det kan vara något så litet som att uppfatta ett leende från en kollega – sådant vi inte ens märker om vi är alltför stressade, säger Rachel Byer.

Skarpa telefonsignaler, högljudda samtal, datahaverier och allmänt buller. Det öppna kontorslandskapet kan innehålla en hel del störningsmoment.

Artikelbild

| Rachel Byer håller yoga- och mindfulnessklasser ute på företag.

Mindfulness tränar oss i att hålla fokus, även när vi blir distraherade.

Men man behöver inte fly in i ett ljudisolerat rumt. Det går lika bra att öva mitt i stöket.

Artikelbild

| Yoga är en av de aktiviteter som spelutvecklingsbolaget Dice erbjuder sina anställda varje vecka. Det är en del i deras satsning på friskvård.

Har du tid att skrolla igenom Instagram i två minuter har du tid att andas i två minuter. Gör du det varje dag lovar jag att det ger resultat. Du behöver inte ens lämna ditt skrivbord, säger Rachel.

Ett sätt att vila

Artikelbild

| På yogamattan får leder och muskler chansen att sträckas ut.

Förutom att en lugn kropp och ett skärpt sinne kan bidra till större fokus på jobbet, menar Rachel att vi också kan göra klokare bedömningar när vår reptilhjärna, amygdalan, får chansen att vila.

Om vi vill att människor ska vara kreativa handlar det inte bara om att se till att de har tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter, utan också om att odla en kultur där människor känner sig trygga och vågar kasta ur sig idéer. Befinner vi oss i stress är det svårt att nå dit.
Artikelbild

| På yogamattan får leder och muskler chansen att sträckas ut.

I yogasalen på Dice blandas ljudet från djupa andetag med lugn musik. Klassen börjar lida mot sitt slut och stämningen är avslappnad.

Spelbranschen är krävande, absolut, men bara det att vara en del av vårt samhälle i dag kräver att man aktivt ser till att få återhämtning. Det gäller att få folk att prioritera det, säger Kristina Pajor.