Runt om i Sverige har bönder svårt att få fram tillräckligt med foder till sina djur på grund av den långvariga torkan. Samtidigt kastar Netto mat som blivit dålig, i huvudsak frukt och bröd.

– Särskilt nu i värmen, säger Camilla Hjelte, butiksansvarig. Det är ett spännande initiativ från våra marknadschefer, det ska bli roligt att se hur responsen blir.

Informationen gick ut på onsdagskvällen och än har ingen lantbrukare visat intresse. Men Camilla Hjelte tror att det kan vara för tidigt.

– Vi vill hjälpa till så gott vi kan, så lantbrukare som har brist på foder kan höra av sig till oss och säga vad de är i behov av så plockar vi ihop överbliven mat så kan den hämtas här.

Möjligheten finns på utvalda butiker, utifrån hur många lantbrukare det finns i området. Butiken i Hultsfred är en av de utvalda i Småland tillsammans med Vimmerby, två i Västervik, Eksjö, Vetlanda och Sävsjö.

– Det hjälper inte bara djuren, utan minskar matsvinnet, säger Camilla Hjelte, som hoppas att fler butiker ska följa efter.