Bakom inbjudan stod landshövding Thomas Carlzon, som tycker att det blev ett precis så konstruktivt möte som han hoppats på.

– Christina Nordin och hennes medarbetare lyssnade verkligen på oss och tog till sig av de problem som är en konsekvens av sommarens torka, säger han.

– Gör hon det hon lovade blir det bra i de här delarna av landet framöver.

Artikelbild

| "Slaktkön är det stora bekymret, färdigvuxna djur står och äter av foder som skulle behövas bättre till djur som är på tillväxt", säger Sten-Åke Karlsson.

Kan du ge ett exempel?

– Det viktigaste budskapet, som alla vill höra, är att Jordbruksverket ska ha med sig i tanken att underlätta för lantbrukarna när myndigheten gör sina kontroller. Det ger framtidshopp.

Under besöket berättade länsstyrelsen om sitt arbete i somras och vilka konsekvenser torkan fått för till exempel djurskyddet. Sten-Åke Karlsson från Jernudda utanför Hultsfred är en av de lantbrukare som drabbats och den långa slaktkön förvärrar situationen ytterligare.

– Slaktkön är det stora bekymret för oss. Färdigvuxna djur står och äter av foder som skulle behövas bättre till djur som är på tillväxt, säger Sten-Åke Karlsson.

Nyligen gjordes en inventering på gården och en foderstrategi har lagts upp, för att fodret ska räcka till månadsskiftet maj–juni.

– Vi hoppas få ut djuren på bete tidigt nästa år, annars blir det kärv, även om vi säkert inte drabbats lika hårt som många andra, säger han.

Många av länets lantbrukare var också inbjudna till mötet och Christina Nordin menar att det gjorde det hela än mer intressant.

– Lantbrukarna är vår viktigaste målgrupp, så att få återkopplingen från dem är ovärderligt. Det är också viktigt att få berätta för dem hur Jordbruksverket ser på frågor och våra prioriteringar.

Jordbruksverket ligger fortfarande efter med en procent, eller ungefär 330 miljoner kronor i jordbruksstöd för 2015–2017 till landets lantbrukare. Christina Nordin kunde inte annat än beklaga och hon sa sig förstå irritationen.

– Vi jobbar nu systematiskt och "kavlar upp ärmarna" för att få ut stöden. Det är min viktigaste prioritering som ny generaldirektör.

Nordin fick också med sig en mapp med förslag till åtgärder, på hur man kan arbeta enklare tillsammans.

– Även om lantbrukarna också var kritiska var mötet konstruktivt och framåtsyftande, tycker Christina Nordin. Besöket gav energi.