Lena Larsson, vd för HUI Research, säger att även årets jul kommer att betyda ett plus för handeln.

-När vi satte vår prognos i november spådde vi en femprocentig ökning och det står vi fast vid. Det finns mycket som talar för en kraftig ökning i december. Folk är köpstarka, är optimistiska för sin egen ekonomi och man kan säga att handeln är räntedopad. Det frigörs konsumtionsutrymme, säger hon till TT.

Bland marknadens vinnare finns bland annat möbel- och heminredningsbranschen.

-Det är ju inte så att man köper en soffa men det är mycket annat inom möbelhandeln. Hemmet står i fokus. Sedan är det här en stor mathelg även om det inte är något som hamnar som julklapp, säger Lena Larsson.

Robotdammsugaren ingen hit

Klas Elm är vd för branschorganisationen Elektronikhandlarna:

-Vi har frågat butikerna och generellt sett har det gått ganska bra. Den bedöms bli lika bra eller bättre än förra året. Årets trender har fortsatt in i julhandeln, till exempel trådlöst ljud, videokameror och stora TV-apparater, minst 55 tum. Det är en sådan produkt man kanske ändå tänkt köpa men det blir lite festligare att göra det till julen.

TT: Hur är det med årets julklapp, robotdammsugaren?

-Vi ser ett litet uppsving. Den tillhör segmentet med "smarta hem-prylar" men är ingen kioskvältare.

Minskad klädhandel

Skor och kläder verkar dock inte ha lockat lika mycket i årets julhandel, enligt siffror från Svensk Handel Stil. De visar att försäljningen av kläder har minskat med 0,9 procent och skoförsäljningen backar 8,3 procent 1-20 december jämfört med samma period förra året.

"Skor är ingen direkt julklappsartikel men har desto större försäljning i mellandagarna", säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil i ett pressmeddelande.

Enligt prognosen kommer försäljningen öka till följd av mellandagshandeln till plus en procent för kläder och -2,5 procent för skor sett till hela december månad.