Det handlar om Tommy Johansson, entreprenör, konsult och vd för medicinteknikföretaget Amra som just nu satsar stenhårt på USA-marknaden – och om byggkoncernen Åhlin & Ekeroth som startade i Linköping och har sin bas i Östergötland och omsätter nära en miljard kronor i dag. Men också inte minst om Predrag Pucar, platschef på Nira i Mjärdevi. Nira är mest känt för ett däcktryckssensorsystem som med hjälp av logaritmer och bilens egna signaler larmar när däcktrycket förändras. Systemet finns nu som standard i ett flertal kända bilmärken, och företaget ägs i dag till 95 procent av biltillverkaren Audi.

– Väldigt roligt att uppmärksammas, det är framför allt personalen som förtjänar den här nomineringen. Man går i sin egen bubbla och utför en väldig massa saker, men man förstår inte alltid att man gör något bra förrän någon berättar det, säger Predrag Pucar på Nira.

Predrag Pucar disputerade inom teknisk fysik vid Linköpings universitet och arbetade sedan i 15 år på Saab när han 2011 tog vd-jobbet på det lilla innovationsföretaget Nira. I dag har man ett 100-tal medarbetare.

Artikelbild

| Tommy Johansson på börsnoterade medicinteknikföretaget Amra kan bli årets näringslivsdiamant.

– Jag var tvungen att fråga mina kollegor om vad Näringslivsmässan var för något. Nu förstår jag att det är ganska stort. Och kopplat till en stor näringslivsmässa i Linköping, säger Predrag Pucar.

Göran Lundström, vd för byggkoncernen Åhlin & Ekeroth, säger så här:

– Oj, jag blev helt överraskad! Det kändes lite som att bli uppringd av Nobelkommittén. Det är roligt att vi finns i folks tankar, att vi nomineras. Vi är lite av doldisar i stan, men när man tänker efter så är vi ju en av aktörerna som gör att idéerna blir verklighet.

Vad pratas det om i byggbranschen just nu?
Artikelbild

| Predrag, Pucar på Nira i Mjärdevi kan bli årets Näringslivsdiamant.

– Om att hitta resurser och kompetens. Och byggpriserna, förstås. Jag tror att alla parter måste hjälpa till. Vi försöker ge billigare alternativ men det är inte alltid som beställaren vill ha dem, säger Lundström

Amra har utvecklat en teknik för analys av magnetkamerabilder, som bland annat kan göra fett- och muskelmätningar i våra kroppar. Det kan göra att man tidigare kan upptäcka och förebygga många sjukdomar. Tommy Johansson är nu på väg att lämna plats för en ny vd på Amra, en person med rötterna i USA-marknaden där Linköpingsföretaget hårdsatsar. Men innan det händer ska Johansson bland annat resa till Los Angeles för en annan utmärkelse. Amra kan nämligen hamna på Red Herrings åtråvärda lista över världens 100 främsta unga bolag. Företaget finns redan på Europalistan. Det gör dock inte Tommy Johansson mindre rörd över nomineringen till Linköpings Näringslivsdiamant.

– Det är verkligen ett kvitto på ett hårt arbete. Jag är otroligt stolt över nomineringen som förstås också berör alla medarbetare. Vi har haft en långsiktig strategi och nu börjar vår produkt bli så färdig att vi går in i en försäljningsfas. Samtidigt har vi stark koppling till forskning och vidareutveckling vid Linköpings universitet genom våra grundare som forskar där.