Intuitive Aerial utvecklar högteknologiska produkter för stabilisering och fjärrstyrning av rörliga kameror inom film- och tv-industrin. Företaget har 13 anställda och sitt säte i Linköping. Senaste åren har bolaget tagit flera nya vägar, bland annat övergav man nyligen sin tillverkning av drönarsystem. På senare år har bolaget i stället positionerat sig inom räls-, kran- och vajerburen kamerastabilisering under produktnamnet Newton. Bolaget kommer också snart att byta namn och heta Newton nordic.– Det sker under tredje kvartalet. Vi har inte gått ut med det ännu, men det är planerat till september–oktober, säger vd:n Robin Kahlbom.

Företaget berättade nyligen om sin senaste beställning från Spidercam, ett internationellt företag inom tv-industrin och i världstoppen inom 3D-vajersystem. Ordern är värd 1,1 miljoner kronor och ska vara genomförd under augusti. Den är en del av ett tidigare avtal med Spidercam. Det samarbetet tycks ha givit ringar på vattnet. Företaget i Linköping har nämligen en ny kund.

– Ja, vi har ingått avtal med amerikanska Defy, som också arbetar med vajersystem. Det är ett helt nytt avtal som ännu inte har inneburit några faktiska beställningar, säger Robin Kahlbom.

Artikelbild

| Med hjälp av Linköpingsbolaget Intuitive aerial stabiliseras kamerorna som hänger i linor.

Intuitive Aerial har haft sina produkter i flera tv-sammanhang som till exempel Melodifestivalen. Bland annat har brittiska BBC visat intresse för tekniken och testat den skarpt för stora naturfilmsprojekt. Intuitive aerials teknik bygger på utvecklingen av drönare som både kan lyfta och stabilisera tunga, professionella kameror.