Dataspelskonferensen LiU game conference i Kårhuset kollektivet i Linköping drog cirka 800 besökare. På plats fanns flera spelutvecklare, både nykomlingar och mera erfarna.

– Det här är en bra plats att vara på. Man kan träffa andra utvecklare. Bara att studera i Linköping har varit en stor möjlighet. Plötsligt är man bland människor som är lika intresserade av spelutveckling som jag, säger Måns Gezelius.

Och vad ska han göra för prispengarna?

Artikelbild

| Vinnarna. Erik Berglund, lärare och biträdande professor vid Linköpings universitet, var konferencier under prisutdelningen

– Jag ska fortsätta att putsa på detaljerna på Dragons´ crypt och göra det ännu bättre.

Under slutdebatten på konferensen möttes fyra personer med koppling till spelbranschen, Samuel Ranta Eskola, Microsoft (tidigare Simplygon), Martin Ekdal, entreprenör och investerare, Anna Norrevik, producer från Paradox interactive och Jousef Gabro, AR-spelutvecklare som också företrädde IT-företaget Hiq Ace i Linköping.

Panelen var ganska överens om att den senaste flugan inom spelbranschen, Virtual reality, står inför stora utmaningar:

– Det måste bli billigare och enklare för användaren för att fungera på marknaden, sa Anna Norrevik. Det måste fungera i ett vanligt hem. Däremot finns många andra områden, som inom sjukvården.

Artikelbild

| Spelkonferensen. "Det här är en bra plats att vara på", säger vinnaren och spelutvecklaren Måns Gezelius.

Samuel Ranta Eskola tog bilförsäljarbranschen som exempel:

– Undersökningar visar att om du kan visualisera bilens funktioner i butiken med VR så ökar försäljningen kraftigt. Utanför spelvärlden finns det mycket för spelutvecklare att arbeta med, sa Ranta Eskola.

Artikelbild

| Debattpanelen. Martin Ekdal, entreprenör och affärsängel, Anna Norrevik, producer från Paradox interactive och Jousef Gabro, AR-spelutvecklare som också företrädde IT-företaget Hiq Ace i Linköping.

Han hoppas att dataspelsliknande verktyg blir vanligare i undervisningen i framtiden.

– Om min 14-årige son har sin historiebok och sin ipad på nattduksbordet. Vilken tror ni att han kommer använda? Potentialen i att använda spelutveckling utanför spelvärlden är enorm!

Artikelbild

| Spelen. På flera ställen i kårhuset visade spelutvecklarna upp sina senaste projekt.

Jousef Gabro nämnde Augmented reality (AR) där man blandar den digitala världen med verkligheten, ungefär som i Pokemon Go.

– Jag tror att AR kommer att slå igenom snabbare än VR. Den är mer användbar.

Artikelbild

| Söker folk. Emelie Hansson, global search manager på Sectra, var på plats på spelkonferensen eftersom hon tror att de som utvecklar spel också passar för att jobba på Sectra.

Martin Ekdal noterade att VR håller på att bli stort i arkadmiljöer, alltså dataspelshallar.

– Det är något som växer kraftigt i Kina just nu, sa Ekdal.

Moderatorn Carolina Ohlsson frågade honom hur han ser dataspelsbranschen i Sverige är om tjugo år:

– Då är vi är bäst i världen på spel. Och vi har gjort mer för att aktivera barn som spelar, svarade han kortfattat.