Han kom till Linköping 1976 från Västerås för att studera industriell ekonomi. Sedan dess har han arbetat på flera stora och medelstora företag med koppling till Linköping: Saab, Ericsson och Nokia samt IFS där han både haft styrelseuppdrag och en post som vice vd.

Man kan nog säga att han rotade sig här:

– Linköping är fantastiskt på många sätt. Det är en stor stad, men ändå så pass liten att alla kan känna alla. Därför kan det vara lätt att hålla sig i nätverket, röra sig mellan olika instanser och få stöd och kontakter. Allt från kommunen och länsstyrelsen till Almi. Det är en otrolig styrka, konstaterar han.

Artikelbild

| Tommy Johansson lämnar över vd-posten på Amra till amerikanen Eric Converse under oktober månad.

Tommy Johansson gick vidare med startupbolag, exempelvis bildteknikföretaget C3 Technologies som såldes för miljardbelopp till en välkänd, global IT-jätte efter bara 3,5 år. Den senaste stora resan har han gjort med medicinteknikföretaget Amra som utifrån analyser av magnetröntgenbilder bland annat kan mäta människors bukfett och muskler. Tekniken är utvecklad vid Linköpings universitet och företaget har fortfarande stark koppling dit.

Amra har systematiskt tagit flera kliv på vägen. Bland annat har man blivit Gasellföretag och flera år i rad tagit sig in på 33-listan. Nu samarbetar Amra med flera stora amerikanska bolag som GH Healthcare och medicinjätten Pfizer.

Hur gör du egentligen?

– Jag har jobbat jätte-jättemycket. Först svensk arbetstid och mejl och telefonsamtal på kvällar och nätter eftersom vi har flest kunder i USA. Jag har idrottsbakgrund och är väldigt tävlingsinriktad. Men jag är också väldigt intresserad av att sätta ihop ett bra lag. Det är alltid laget som kan göra underverk tillsammans.

– Det jag är mest stolt över är att jag lyckats attrahera så många fantastiska medarbetare att vilja jobba med Amra. Nu tycks det självklart men när vi var små och okända och utan pengar var det en utmaning!

Det stora genombrottet kom med investeringen från Pfizer.

Hur gick det till?

– Vi analyserade vilken investerare vi ville ha allra mest, det blev Pfizer. Jag tog kontakt med Pfizer och gjorde en presentation via telefon, som gick bra, berättar Tommy Johansson.

De kom överens om att följa upp samtalet en vecka senare.

– Men killen, som hette Bill, vägrade att svara på mina mejl, på telefon och på sms. Jag höll på i fem månader.

Så gjorde han en chansning och skickade ett sms:

– Jag skrev att jag kommer att vara i New York tisdag–onsdag nästa vecka. ”När jag ändå är där, kan vi inte träffas och fortsätta vår diskussion”, frågade jag.

Tommy Johansson fick ett snabbt svar: ”Välkommen på onsdag klockan tio”.

– Sedan var det bara att avboka alla våra åtaganden och köpa en flygbiljett. Det handlar om att vara tävlingsinriktad och att inte acceptera ett nej.

I veckan blev det offentligt att Tommy Johansson lämnar Amra.

– Det är en välplanerad avgång. Redan 2017 sa jag till styrelsen att för att växa till ett globalt företag så måste vi byta vd, och hitta någon i USA som kan ha större fokus på försäljning av våra produkter. Vi hittade Eric Converse som har en lång erfarenhet av både stora bolag och startup-bolag och inte minst bildanalysföretag.

Vad ska du göra nu?

– Under oktober är jag tillgänglig för att lämna över till nya vd:n. Sedan kommer jag att börja titta efter olika intressanta bolag. Jag har redan fått flera jobberbjudanden. Jag har också investerat i flera bolag, som XM Reality till exempel. Och jag driver ett affärsängelbolag, Active partners tillsammans med några andra investerare.

Men han avslöjar att han nog kommer att ta det lugnare.

– Jag har en sommarstuga i Loftahammar. Tre barn, fyra barnbarn och en hustru som inte ser mig så ofta.