Thomas Cooks aktieägare har haft två milt sagt tunga dagar. Gårdagens delårsrapport utlöste ett kursfall på drygt tio procent och har i dag följts av ett ännu större ras. Aktien har som mest under dagen backat 38 procent och är på väg mot den sämsta handelsdagen sedan november 2011. Samtidigt har nästan en miljard i börsvärde försvunnit då kursen är den lägsta på nästan sju år.

Bakgrunden är först bolagets egen vinstvarning i samband med delårsrapporten, den tredje på kort tid, och sedan i dag en ny rekommendation gällande aktien från Citi.

Wall Street-banken sänker sin rekommendation gällande Thomas Cook men framförallt – sätter värderingen till noll kronor, det vill säga helt värdelös.

Citi skriver i en marknadskommentar att bolagets uppdatering av situationen med bland annat nedskrivningar på 1,1 miljarder pund "kan förvirra kunder ytterligare och driva på osäkerhet gällande framtida bokningar med bolaget".

Resebyrån grundad av Thomas Cook räknas som världens äldsta resebyrå och bildades redan på 1840-talet. I Thomas Cook Northern Europe ingår bland annat Ving som är Sveriges största researrangör.

En utväg för Thomas Cook som det ryktats om en längre tid är en försäljning av den lukrativa flygbolagsdelen och enligt Reuters har bolaget fått flera anbud om köp. Citi värderar samtidigt den delen av företaget till 592 miljoner pund, drygt 5,9 miljarder svenska kronor men ifrågasätter att bolaget kan få ett så pass bra bud att det ska vara ekonomiskt försvarbart med en försäljning.